Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


KARIBAI
Nužudytas Haičio prezidentas atnaujinta
BNS
Scanpix
Jovenelis Moise`as.

Haityje anksti trečiadienį savo namuose nužudytas šalies prezidentas Jovenelis Moise'as, paskelbė laikinasis ministras pirmininkas Claude'as Josephas. 

Prezidentą nužudė grupė ginkluotų asmenų, sakė C. Josephas ir pranešė, kad dabar jis yra valstybės vadovas.

Pasak laikinojo premjero, sužeista J. Moise'o žmona paguldyta į ligoninę.

C. Josephas paragino visuomenę išlikti ramią ir patikino, kad policija bei kariuomenė užtikrins gyventojų saugumą.

„Prezidentą jo namuose nužudė užsieniečiai, kalbėję angliškai ir ispaniškai“, – sakė C. Josephas.

J. Moise'as savo šalį – skurdžiausią Amerikos žemynuose – atidėjus rinkimus valdė įsakais. Parlamento rinkimai, turėję įvykti 2018 m., buvo atidėti dėl ginčų, taip pat ir dėl to, kada baigiasi prezidento kadencija.

Be politinės krizės, šalyje pastaraisiais mėnesiais padaugėjo pagrobimų dėl išpirkos, atspindinčių augančią nusikaltėlių gaujų įtaką šioje Karibų valstybėje.

Haitis taip pat kenčia dėl chroniško skurdo ir stichinių nelaimių.

Baltieji rūmai: tai – siaubingas įvykis

Baltieji rūmai Haičio prezidento J. Moise'o nužudymą pavadino „siaubingu“ ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios padėti atliekant tyrimą.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki šį kol kas neįvardintų užpuolikų įvykdytą nusikaltimą pavadino „siaubinga ataka, tragiška ataka“. 

„Mes visais būdais padėsime Haičio žmonėms, Haičio vyriausybei, jeigu bus vykdomas tyrimas“, – sakė ji. 

Prezidento atstovė pridūrė, jog Baltieji rūmai „teberenka informaciją“ ir netrukus prezidentas Joe Bidenas bus informuotas apie šį įvykį“.

J. Bidenas vėliau pareiškė esąs sukrėstas J. Moise'o nužudymo, bet pridūrė, kad reikia gauti „daug daugiau“ informacijos apie šį išpuolį.

„Esame sukrėsti ir nuliūdinti sužinoję apie prezidento Jovenelio Moise'o šiurpų nužudymą ir pirmosios šalies ponios Martine Moise užpuolimą“, – sakoma JAV prezidento pranešime.

„Smerkiame šį bjaurų aktą, o aš siunčiu savo kuo nuoširdžiausius linkėjimus pirmajai poniai Moise pasveikti“, – pridūrė J. Bidenas.

Kalbėdamasis su žurnalistais prieš kelionę į Čikagą J. Bidenas sakė, kad šis incidentas „labai neraminantis“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 07 07 14:21
Spausdinti