Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ES IR TURKIJA
Nesutarimai: Turkija ES sankcijų planą vadina „šališku ir neteisėtu“
BNS
Scanpix
R. T. Erdoganas.

Turkija penktadienį „šališku ir neteisėtu“ pavadino Europos Sąjungos planą parengti Turkijos piliečių, kuriems bus taikomos sankcijos, sąrašą, reaguojant į Ankaros vykdomą gamtinių dujų žvalgybą Graikijos ir Kipro vandenyse.

Turkija ginčijasi su ES narėmis Graikija ir Kipru dėl energijos išteklių Viduržemio jūros rytuose.

Ankara metė iššūkį Atėnams dėl jūrų teritorijų regione, ne kartą pasiųsdama savo seisminių tyrimų laivą vykdyti dujų žvalgymo ginčijamuose vandenyse. 

Turkijos užsienio reikalų ministerija penktadienį paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad ES pozicija yra „šališka ir neteisėta“.

Po ketvirtadienio derybų maratono ES nusprendė parengti turkų, kuriems bus taikomos sankcijos, sąrašą.

Prancūzija, Graikija ir Kipras spaudžia imtis veiksmų prieš Turkiją, bet kitos ES šalys, tarp jų Vokietija, Italija ir Lenkija, nepritaria tam, kad šiai jų sąjungininkei NATO būtų paskelbtos plačios sankcijos ar embargas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas bendraudamas su žurnalistais Stambule pareiškė, kad kai kurios „sveiko proto ES šalys demonstravo teigiamą požiūrį ir sužlugdė šį žaidimą“.

„Dabar tikimasi derėtis [dėl bet kokių priemonių] per kovo mėnesį vyksiantį [ES] viršūnių susitikimą. Leiskite man aiškiai pasakyti, kad neįmanoma ką nors pasiekti“, per šį susitikimą, pridūrė jis.

„Esama daugybės teisių, kurias ES šalys turėtų suteikti Turkijai – nuo vizų režimo liberalizavimo iki atleidimo nuo muitų. Tikiuosi, kad šis procesas bus užbaigtas sąžiningai“, – pažymėjo turkų lyderis.

Europos Vadovų Taryba (EVT) priėmė sankcijas, atsižvelgdama į Turkijos „vienašališkus veiksmus ir provokacijas“, tviteryje parašė Prancūzijos Europos reikalų ministras Clement'as Beaune'as, remdamasis išvadomis, dėl kurių sutarė 27 narių bloko lyderiai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 11 14:26
Spausdinti