Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŠIAURĖS ATLANTO SUTARTIS
Neliko trukdžių Makedonijai tapti NATO nare
BNS
Pixabay
Skopjė.

Ispanijos parlamento aukštieji rūmai antradienį ratifikavo dokumentą dėl Šiaurės Makedonijos prisijungimo prieš Šiaurės Atlanto aljanso, per socialinį tinklą „Twitter“ paskelbė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Ispanijos Senatas tik ką pritarė Šiaurės Makedonijos prisijungimui prie NATO“, – savo paskyroje parašė J. Stoltenbergas. Dabar Šiaurės Makedonijos stojimui į NATO jau pritarė visos Aljanso narės.

„Dėl šio (įvykio) visos (NATO) sąjungininkės pasveikino valstybę, kuri netrukus taps mūsų 30-ąja nare. Sveikiname Šiaurės Makedoniją!“ – parašė generalinis sekretorius.

2018 metais Graikija ir Makedonija pasirašė susitarimą dėl Makedonijos pavadinimo pakeitimo. Šis žingsnis užbaigė dešimtmečius trukusį kaimyninių šalių ginčą dėl nacionalinės tapatybės.

Susitarimas pašalino kliūtis Šiaurės Makedonijos užmojams įstoti į Europos Sąjungą ir NATO. Graikija, turinti veto teisę balsuojant dėl naujų narių priėmimo į ES, nesutiko, kad jos šiaurinė kaimynė būtų vadinama tiesiog Makedonija, nes tai, anot Atėnų, gali suponuoti teritorines pretenzijas į Graikijos provinciją tuo pačiu pavadinimu.

Anksčiau J. Stoltenbergas reiškė viltį, kad Šiaurės Makedonija taps Aljanso nare iki 2019 metų gruodžio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 17 20:59
Spausdinti