Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


ESTIJA
Naujasis Estijos konservatorių lyderis: „Pamirškite, kad reikia tapti Šiaurės šalimi“
BNS
Scanpix
Martinas Helme.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Estijos konservatyviosios liaudies partijos pirmininku šeštadienį išrinktas finansų ministras Martinas Helme. Už jį partijos suvažiavime balsavo 382 deputatai iš 391 dalyvavusių.

Šiame poste Martinas Helme pakeis savo tėvą vidaus reikalų ministrą Martą Helmę, kuris nusprendė savanoriškai atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų.

Vienu šios partijos tikslų turi tapti Estijos ekonomikos stiprinimas bei priešinimasis masinei migracijai, per suvažiavimą sakė naujasis partijos vadovas.

„Noriu, kad Estija taptų „Baltijos Šveicarija“. Protinga, darbščia, aukštųjų technologijų, laisva, saugia ir itin moralia valstybe. Su gražia gamta. Valinga, savimi pasitikinčia suverenia nacionalie valstybe“, – sakė Martinas Helme.

Jis taip pat paragino pamiršti iškeltą nepriklausomybės tikslą paversti Estiją nauja Šiaurės šalimi. „Pamirškite apie tai, kad reikia tapti nauja Šiaurės šalimi. Tenykštę politinę paradigmą ir visuomenės modelį reikia laikyti ne pavyzdžiu, bet perspėjimu“, – pareiškė jis.

Martinas Helme taip pat pasisakė prieš globalizmą, kuris „yra mums nepriimta koncepcija būtent dėl to, kad gali laimėti tik mirusių nacionalinių respublikų lauke“. Jis taip pat pasisakė prieš ES finansinės paramos įveikiant koronaviruso krizę paketą, kuris yra žingsniu paverčiant ES „jungtine Europos valstybe“, „su kuo mūsų partija negali sutikti“.

Be to, Martinas Helme paragino 2021 metais surengti referendumą, kuriame reikia „apibrėžti šeimą, kaip vieno vyro ir vienos moters sąjungą“. Jis pabrėžė, kad „tradicinis santuokos institutas nevirto beprasmišku“, nepaisant pastangų jį sugriauti ir išjuokti.

Naujasis Estijos konservatyviosios liaudies partijos lyderis taip pat pareiškė, kad partijos tikslas per kitus parlamento rinkimus yra laimėti ir formuoti naują vyriausybę.

Savo postą palikęs Martas Helme savo sprendimą aiškino būtinybe konservatorių vadovybei atsinaujinti ir įgyti naujos energijos. „Per būsimus rinkimus mes turime tapti ministro pirmininko partija. Tačiau tam reikia išeiti iš komforto zonos ir vesti reikalus su nauja energija ir nauju požiūriu. Pradėsiu nuo savęs, nes atėjo laikas man perduoti estafetę, kad partija galėtų įgyti naujos energijos“, – per partijos suvažiavimą pareiškė Martas Helme.

Tačiau jis viešai pareiškė, kad neketina trauktis iš politikos ir toliau eis vidaus reikalų ministro pareigas. Tuo tarpu žiniasklaidoje aktyviai aptarinėjama galimybė, kad jis gali tapti parlamento pirmininku (šis postas partijai priklauso pagal koalicinį susitarimą) arba siekti šalies prezidento posto.

Praėjusių metų kovo 3 d. vykusiuose Estijos parlamento rinkimuose Estijos konservatyviosios liaudies partija sugebėjo beveik patrigubinti mandatų skaičių nuo 7 iki 19 iš 101. Šiuo metu partija valdo penkias iš 15 ministerijų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 04 19:00
Spausdinti