Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ASTRONOMIJA
Mokslininkai išplatino detaliausius kada nors užfiksuotus Saulės paviršiaus vaizdus
IQ

Naujas teleskopas, skirtas tirti Saulę, užfiksavo pirmuosius jos vaizdus. Detalesnių šios žvaigždės paviršiaus vaizdų dar niekuomet nėra pavykę užfiksuoti, rašo sciencealert.com.

Vaizdo įraše užfiksuotos saulės granulės – taip vadinami kylantys karštų dujų fontanai – kuria nežemišką vaizdą tiesiogine to žodžio prasme.

Šiuos vaizdus išplatino Nacionalinio mokslo fondo Danielio K. Inouye Saulės teleskopo (National Science Foundation's Daniel K. Inouye Solar Telescope) mokslininkų komanda, įsikūrusi Havajuose. 

Mokslininkai teigia, kad galimybė iš taip arti stebėti šią žvaigždę duos ne tik mokslinės, bet ir praktinės naudos. Teigiama, kad netolimoje ateityje teleskopas bus dar galingesnis, nes jame bus įdiegti du sudėtingi infraraudonųjų spindulių fiksavimo instrumentai. Tai leis geriau fiksuoti Saulės magnetinį aktyvumą bei Saulės audras. Pakitęs magnetinis aktyvumas gali veikti skrydžius, elektros tiekimą ir tokias technologijas kaip GPS.

„Tai yra didžiausias žmonijos šuolis tiriant Saulę iš Žemės nuo Galileo laikų. Tai tikrai svarbu“, – sakė Havajų universiteto Manoa astronomijos instituto profesorius Jeffas Kuhnas. 

2020 01 30 12:28
Spausdinti