Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJA
Maskva: valstybės išdavyste įtariamas žurnalistas suimtas dviem mėnesiams
BNS

Maskvos teismas antradienį leido dviem mėnesiams suimti valstybės išdavyste įtariamą buvusį žurnalistą, Rusijos kosmoso agentūros vadovo patarėją Ivaną Safronovą.

30-metis I. Safronovas yra dirbęs verslo laikraščiuose „Kommersant“ ir „Vedomosti“ ir buvo vienas gerbiamiausių Rusijos žurnalistų, rašiusių gynybos temomis.

Antradienį vyrą sulaikė Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai, o po kelių valandų Maskvos teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.

I. Safronovo gynybos komandos narys Jevgenijus Smirnovas naujienų agentūrai AFP po posėdžio sakė, kad buvęs žurnalistas įtariamas nuo 2012 metų bendradarbiavęs su čekų žvalgyba.

Jo areštas dėl kaltinimų, už kuriuos gresia iki 20 metų kalėjimo, išprovokavo visuomenės pasipiktinimą, o Maskvos centre antradienį buvo surengta mitingų.

Informaciją apie areštus per politinius protestus renkantis tinklalapis „OVD-Info“ pranešė, kad per juos buvo sulaikyti 25 žmonės.

I. Safronovo pagrindinis advokatas Ivanas Pavlovas sakė, kad tai yra pirmas kartas per beveik du dešimtmečius, kai Rusijoje žurnalistas apkaltinamas valstybės išdavyste. Pasak teisininko, dabar ant kortos pastatytas nepriklausomos žurnalistikos likimas.

I. Safronovo šalininkai socialiniuose tinkluose rašė, kad jam metami kaltinimai susiję su jo žurnalistiniu darbu, suerzinusiu valdžią.

Buvęs žurnalistas suimtas po nacionalinio balsavimo, per kurį pritarta kontroversiškoms konstitucijos pataisoms, leisiančioms jau du dešimtmečius valdžioje esančiam prezidentui Vladimirui Putinui pratęsti savo valdžią iki 2036 metų.

FSB teigimu, I. Safronovas rinko konfidencialią informaciją apie Rusijos kariuomenę, gynybą bei saugumą ir „perdavė ją“ vienos NATO šalies žvalgybai.

J. Smirnovas citavo tyrėjus, pareiškusius, kad I. Safronovas esą 2017 metais perdavė Čekijai duomenų apie Rusijos karinį bendradarbiavimą su Artimaisiais Rytais.

Kremlius tvirtina, kad I. Safronovo sulaikymas nesusijęs su jo žurnalistine veikla.

„Mūsų kontržvalgyba yra labai užsiėmusi, turi daug užduočių ir labai gerai atlieka savo darbą“, – pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“, kur I. Safronovas pradėjo dirbti gegužę, irgi pareiškė, kad jo sulaikymas nesusijęs su šiuo darbu.

„Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas nurodė, kad jo patarėjas „neturėjo leidimo dirbti su slapta informacija“.

Pastaraisiais metais Rusijos valdžia sutelkė pastangas užgniaužti pasipriešinimą, ir daugybė asmenų, įskaitant mokslininkus, buvo apkaltinti valstybės išdavyste ar valstybės paslapčių atskleidimu.

Pasak saugumo analitiko Andrejaus Soldatovo, I. Safronovo areštas rodo, kad represijos šalyje galbūt pasiekė naują lygį.

„Byla prieš Ivaną Safronovą yra visiškai naujas represijų prieš žurnalistiką šalyje lygis“, – sakė jis.

„Areštas po arešto“

I. Safronovas rašydavo apie politiką, kariuomenę ir Rusijos kosmoso programą, kurią pastaraisiais metais persekiojo virtinė nesėkmių ir korupcijos skandalų.

2019 metais „Kommersant“ pašalino iš savo portalo vieną straipsnį apie rusiškų naikintuvų pristatymą į Egiptą, kai leidiniui iškilo grėsmė būti patrauktam administracinėn atsakomybėn dėl valstybinių paslapčių atskleidimo. To teksto bendraautoris buvo I. Safronovas.

Jis ir dar vienas jo kolega buvo priverstas išeiti iš darbo leidinyje „Kommersant“ pernai gegužę dėl straipsnio apie galimą šalies aukštųjų parlamento rūmų pirmininkės atsistatydinimą.

Tada palaikydami atleistus kolegas iš pareigų pasitraukė visa virtinė kitų redakcijos darbuotojų.

Antradienį daugybė leidinių, įskaitant „Kommersant“, paskelbė I. Safronovą ginančius pareiškimus, kuriuose jis vadinamas vienu geriausių Rusijos žurnalistų ir patriotu.

„Paprasčiausiai neįmanoma įsivaizduoti, kad Ivanas, kariškio sūnus, būtų išdavikas“, – rašė „Vedomosti“.

I. Safronovas pasekė savo tėvo atsargos pulkininko ir žurnalisto pėdomis, taip pat rašiusio gynybos temomis laikraštyje „Kommersant“.

Ivanas Safronovas vyresnysis 2007 metais mirė mįslingomis aplinkybėmis iškritęs pro langą. Tuo metu jis rengė straipsnį apie į Iraną ir Siriją Rusijos siunčiamas oro gynybos sistemas ir lėktuvus.

JAV ambasados Maskvoje atstovė antradienį pareiškė, kad žurnalistų persekiojimas Rusijoje primena kampaniją prieš spaudos laisvę.

„Matome rusų žurnalistų areštą po arešto: [tai] pradeda priminti sustyguotą kampaniją prieš spaudos laisvę“, – tviteryje parašė ambasados atstovė spaudai Rebecca Ross.

Pirmadienį Rusijos teismas žurnalistę Svetlaną Prokopjevą, dirbančią „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (RFE/RL) rusų redakcijoje laisvai samdoma bendradarbe, pripažino kalta dėl „terorizmo teisinimo“ ir skyrė jai didelę baudą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 08 08:43
Spausdinti