Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RUSIJOS KONSTITUCIJOS PATAISOS
Maskva: po protesto prieš V. Putiną suimta 140 asmenų
BNS
Scanpix
Protestai Maskvoje.

Po Maskvoje trečiadienį įvykusio Kremliaus kritikų protesto prieš konstitucijos pataisas, sudarančias sąlygas prezidentui Vladimirui Putinui valdyti dar 16 metų, Rusijos policija sulaikė per 140 asmenų, tarp jų garsią sostinės deputatę, pranešė tinklalapis „OVD-Info“.

Informaciją apie areštus per politinius protestus renkantis tinklalapis nurodė, kad trečiadienį vakare buvo sulaikyti 142 žmonės. Daug jų, įskaitant žurnalistus, buvo susodinti į policijos automobilius, iš įvykio vietos pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Vienas AFP žurnalistas taip pat buvo trumpam sulaikytas.

Maskvos miesto tarybos deputatė Julija Galiamina, kuri vadovavo kampanijai prieš V. Putino prieštaringai vertinamas konstitucijos pataisas, feisbuke pranešė, kad buvo sulaikyta ji ir jos duktė.

Anksčiau trečiadienį J. Galiamina ir jos sąjungininkai nepaisydami lietaus susirinko A. Puškino aikštėje Maskvos centre rinkti parašų prieš šį mėnesį priimtas konstitucijos pataisas, kad galėtų jas užginčyti teisme.

„Keliame kolektyvinę bylą“, – AFP sakė aktyvistas Andrejus Pivovarovas, rinkęs parašus ant nacionalinio poeto Aleksandro Puškino statulos laiptų.

„Renkame parašus iš visos šalies“, – pridūrė jis.

„Rusija be Putino“

Vėliau tviteryje J. Galiamina parašė, kad buvo surinkta 5 tūkst. parašų. „Tai puikus rezultatas“, – sakė ji.

Vienu metu aktyvistai buvo priversti padaryti pauzę, nes, pasak jų, greitai baigėsi popierius.

Kai kurie protestuotojai laikė plakatus, kiti skandavo „Rusija be Putino“ ir „Rusija bus laisva“.

Taip pat dalyvavo su protestų grupe „Pussy Riot " išgarsėjusi aktyvistė Marija Aliochina, kuri priimtas pataisas pavadino „konstituciniu perversmu“.

Anksčiau šį mėnesį 67 metų V. Putinas prižiūrėjo itin kontroversišką, septynias dienas trukusį balsavimą dėl konstitucijos pataisų, atveriančių jam galimybę dirbti dar dvi šešerių metų kadencijas, kai 2024-aisiais baigsis dabartinis jo mandatas. Taip V. Putinas galėtų likti valdžioje iki 2036-ųjų.

Tarp pataisų yra ir tokių populistinių priemonių kaip nuostata, iš esmės uždraudžianti gėjų santuokas.

Garsus opozicijos politikas Aleksejus Navalnas yra sakęs, kad per šį balsavimą buvo pasiektas „balsų klastojimo rekordas“ ir kad rezultatas „neturi nieko bendra su žmonių pažiūromis“.

Daug Puškino aikštėje trečiadienį buvusių žmonių sakė, kad atėjo protestuoti prieš pataisas.

„Aš balsavau prieš jas, – AFP sakė 46 metų buhalterė Ina Golovina. – Žmonės sako, kad rezultatai buvo suklastoti.“

Jaunas Maskvos miesto tarybos narys Pavelas Tarasovas, atstovaujantis Komunistų partijai, sakė norėjęs padėti savo parašą, bet minia buvusi per didelė.

„Balsavimo rezultatai nieko netenkina“, – sakė jis.

Didelė grupė daugiausia jaunų aktyvistų vėliau atsiskyrė ir ėjo Maskvos centro gatvėmis, bet daugelis jų buvo šiurkščiai sulaikyti.

J. Galiamina buvo sulaikyta Puškino aikštėje, pasibaigus parašų rinkimo renginiui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 16 08:51
Spausdinti