Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


REISAS MH17
„Malaysia Airlines“ katastrofos bylą teismas nagrinės be įtariamųjų
BNS
Scanpix

Nyderlanduose pirmadienį prasidėjus keturių vyrų, kaltinamų 298 žmonių nužudymu dėl Malaizijos lėktuvo numušimo virš Ukrainos, teismui, vienas teisėjų pareiškė, kad tai buvo „žiauri katastrofa“.

Pirmininkaujantis teisėjas Hendrikas Steenhuisas paskelbė proceso pradžią itin saugomame teisme netoli Amsterdamo Schipholio oro uosto, iš kurio 2014 metų liepos 17-ąją pakilo pasmerktasis lėktuvas.

Teisėjas pridūrė, kad reisu MH17 skridusio Malaizijos oro linijų „Malaysia Airlines“ lėktuvo „Boeing 777“ numušimas rusų gamybos raketa virš promaskvietiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos dalies buvo „tragiška žmonių iš viso pasaulio gyvybių netektis“.

Daugiau kaip penkerius metus aukų artimieji ragino patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už lėktuvo numušimą, pareikalavusį visų orlaivyje buvusių 298 vyrų, moterų ir vaikų gyvybių.

Olandų prokurorai pernai pateikė pirmuosius kaltinimus šioje byloje: rusams Igoriui Girkinui, Sergejui Dubinskiui, Olegui Pulatovui ir Ukrainos piliečiui Leonidui Charčenkai, kurie visi yra susiję su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje.

Nors jiems yra išduoti tarptautiniai arešto orderiai, nė vieno iš jų teisme nebuvo. Teisėjai nusprendė, kad procesas gali tęstis jiems nedalyvaujant. Teismo salėje prasidedant procesui buvo daug lėktuvo katastrofos aukų artimųjų, advokatų ir žurnalistų iš viso pasaulio. Teismas, kurio metu turėtų kalbėti daug aukų giminaičių, turėtų trukti vienus metus.

Nyderlandų vyriausybės vadovas Markas Rutte penktadienį sakė, kad teismo procesas vyks „visiškai nepriklausomai“ ir yra „labai svarbus žingsnis siekiant nustatyti tiesą ir rasti teisingumą aukoms bei jų giminaičiams“.

Daugiau kaip du trečdaliai aukų – 196 – buvo olandai.

„Įrodymų spragos“

Rusija bet kokias sąsajas su lėktuvo numušimu neigia ir yra pasiūliusi virtinę alternatyvių paaiškinimų dėl lėktuvo numušimo. Penktadienį Maskva vėl kaltino Nyderlandus „šiurkščiu bandymu daryti spaudimą teismui“.

„Paskutinėmis dienomis prieš teismo procesą buvo padaryta viskas, kad tik būtų užpildytos pateiktų įrodymų spragos ir užmaskuotas šios versijos faktų falsifikavimas“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Tačiau teismo procesą gynė ne tik M. Rutte: JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, jog „visiškai pasitiki“ Nyderlandų teisingumo sistema, ir pridūrė, kad kaltininkai „privalo būti patraukti atsakomybėn“.

Olandų prokurorai sako, kad visi atsakovai yra susiję su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje, kurių teritorijoje nukrito numušto lėktuvo nuolaužos, ir kad jie suvaidino esminį vaidmenį atgabenant rusišką raketų sistemą BUK į Ukrainą, net jei ir nepaspaudė gaiduko.

49 metų I. Girkinas, taip pat žinomas slapyvardžiu „Strelkovas“, yra garsiausias įtariamasis: buvęs Rusijos šnipas, istorinių rekonstrukcijų gerbėjas, padėjęs inicijuoti karą Ukrainoje.

57 metų S. Dubinskis, kuris taip pat buvo susijęs su Rusijos žvalgyba, kaip manoma, vadovavo separatistų karinei žvalgybai. Teigiama, kad jis paprašė pristatyti minimą raketą.

53 metų O. Pulatovas, buvęs Rusijos specialiųjų pajėgų narys, buvo vienas S. Dubinskio pavaduotojų ir, kaip įtariama, padėjo atvežti raketų sistemą į Ukrainą, o 48 metų L. Charčenka, manoma, vadovavo separatistų daliniui Rytų Ukrainoje ir gavo tą raketų sistemą.

Jei bus pripažinta jų kaltė, jie gali būti nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

„Labai apmaudu“

Kaltinimai šiems keturiems vyrams buvo pateikti po atkaklaus tarptautinio tyrimo, kuriam vadovavo olandų pareigūnai ir padėjo Australija, Belgija, Malaizija ir Ukraina. Tyrėjai sako, kad priešlėktuvinė raketa BUK buvo paleista iš separatistų teritorijos ir kad ją separatistams pristatė Rusija, todėl Nyderlandai ir Australija yra pareiškę, kad laiko Rusiją atsakinga šalimi.

Aukų šeimos sakė, kad teismo proceso pradžia yra „labai svarbus momentas“.

„Išgirsime, kas įvyko, kodėl įvyko, koks buvo Rusijos valstybės vaidmuo. Tikiuosi, gausime visus atsakymus, kurių negavome pusšeštų metų“, – prieš teismą sakė per minimą lėktuvo katastrofą brolio, brolienės ir sūnėno netekęs Pietas Ploegas, vadovaujantis reiso MH17 aukų fondui.

„Labai apmaudu, kad šie keturi įtariamieji gerai leidžia laiką ir linksminasi Rusijoje, bet nieko dėl to negalime padaryti, jie nebus išduoti. Tai faktas ir turime su tuo susitaikyti,“ – sakė P. Ploegas, kuris žadėjo kasdien dalyvauti teismo procese.

„Yra giminaičių, kurie nori smulkiausių detalių, nori teisingumo įvykdymo. Taip pat yra tokių, kurie nori gyventi toliau, visa tai palikti praeičiai“, – prasidedant teismui kalbėjo P. Ploegas.

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis taip pat išreiškė palaikymą teismo procesui ir sakė, jog „gyvybiškai svarbu nustatyti tiesą ir patraukti atsakomybėn kaltuosius“.

Po tragedijos paskelbtos griežtos ES sankcijos Rusijai dėl jos vaidmens kare Rytų Ukrainoje tebegalioja.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 09 14:41
Spausdinti