Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIPLOMATIJA
M. Pompeo rengia beprecedentį vizitą į Izraelio okupuotas Golano Aukštumas
BNS
Scanpix
Mike Pompeo.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį turi nuvykti į Izraelio okupuotas Golano Aukštumas ir bus pirmasis tai padaręs Amerikos diplomatijos vadovas.

Prieš tai jis apsilankė vienoje Vakarų Kranto žydų gyvenvietėje, nors šiuo vizito darbotvarkės punktu labai piktinasi palestiniečiai.

JAV prezidento Donaldo Trumpo, kurio nerami kadencija Baltuosiuose rūmuose pasižymėjo tvirtai proizraelietiška pozicija, pasiuntinys taip pat paskelbė, kad propalestinietiškas judėjimas „Boycott, Divestment and Sanctions“ („Boikotas, investicijų atsiėmimas ir sankcijos“, BDS) yra „vėžys“, kurį Vašingtonas laikys antisemitiniu.

Po susitikimo su artimu sąjungininku, Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu, M. Pompeo pasakė turėsiantis „galimybę apsilankyti Golano Aukštumose“. Šią strateginės reikšmės teritoriją Sirijoje žydų valstybė užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą.

Pernai D. Trumpo administracija priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą pripažinti Golano Aukštumų aneksiją. M. Pompeo šį sprendimą ketvirtadienį pavadino „istoriškai svarbiu“ žingsniu, kuriuo „paprasčiausiai pripažįstama tikrovė“.

M. Pompeo pridūrė, kad kontroversiškas JAV sprendimas pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir perkelti ten savo ambasadą taip pat yra nusistovėjusios tikrovės atspindys. „Paprasčiausias tikrovės pripažinimo faktas: Jeruzalė – tai visateisė tikroji dabartinė Izraelio sostinė. Beprotybė, kad JAV to nedarė dešimtmečius. Mes perkėlėme ten savo ambasadą. Kaip paprasta, kaip teisinga!“ – sakė M. Pompeo per bendrą spaudos konferenciją su B. Netanyahu.

JAV valstybės sekretorius taip pat paskelbė apie naują, griežtai proizraelietišką politiką: pasak jo, nuo šiol Vašingtonas antisemitiniu laikys BDS, raginantį vykdyti platų Izraelio embargą dėl jo elgesio su palestiniečiais. „Nedelsdami imsimės žingsnių, kad identifikuotume organizacijas, prisidedančias prie neapykantos kupino BDS elgesio, ir atšauktume JAV vyriausybės paramą tokioms grupėms, – sakė M. Pompeo. – Norime palaikyti visas kitas valstybes, pripažinsiančias BDS judėjimą vėžiu  – koks jis yra.“ 

Izraelis BDS laiko strateginės svarbos grėsme ir seniai kaltina jį antisemitizmu. 2017-aisiais Izraelis priėmė įstatymą, kuriuo gali drausti atvykti ryšių su BDS turintiems užsieniečiams. Aktyvistai tokius kaltinimus griežtai neigia ir savo embargą lygina su ekonomine izoliacija, padėjusia nuversti apartheidą Pietų Afrikos Respublikoje.

Apsilankymas Vakarų Krante 

M. Pompeo, kuris kol kas remia D. Trumpo atsisakymą pripažinti pralaimėjimą išrinktajam prezidentui Joe Bidenui, tęsia galbūt paskutinę savo, kaip JAV valstybės sekretoriaus, kelionę po Europą ir Artimuosius Rytus. Jo darbotvarkėje nenumatyta susitikimų su palestiniečių lyderiais, kurie griežtai atmeta D. Trumpo poziciją dėl dešimtmečius trunkančio Izraelio ir palestiniečių konflikto, įskaitant Vašingtono sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.

M. Pompeo ketvirtadienį taip pat tapo pirmuoju JAV diplomatijos vadovu, apsilankiusiu kurioje nors žydų gyvenvietėje okupuotame Vakarų Krante. Palestiniečiai piktai smerkė vizitą Pesagoto vyno ūkyje netoli Ramalos, kurioje įsikūrusi Palestinos Autonomija. Pesagoto vynuogių ūkis M. Pompeo vardu pavadino vieną iš savo vynų.

Izraelio žiniasklaida paskelbė nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose M. Pompeo matomas šiame vyno ūkyje Šaar Binjamino industriniame rajone Vakarų Krante netoli Jeruzalės. Dešimtys palestiniečių nuo trečiadienio protestavo šalia Pesagoto esančioje Biroje; kai kas svaidė akmenis į karius, saugančius įvažiavimą į naujakurių pramoninę zoną.

Izraelio gyvenviečių statybos palestiniečių teritorijose buvo intensyviai planuojamos ir vykdomos valdant B. Netanyahu vyriausybėms, ypač po D. Trumpo atėjimo į valdžią 2017 metais.

M. Pompeo prieš metus sakė, kad Jungtinės Valstijos nebelaiko izraeliečių gyvenviečių Vakarų Krante prieštaraujančiomis tarptautinei teisei. M. Pompeo ir B. Netanyahu ankstesnę dieną stovėjo šalia Bahreino užsienio reikalų ministro Abdullatifo al Zayani, šiam raginant surengti naujas Izraelio ir palestiniečių taikos derybas.

A. al Zayani, vadovavęs pirmajai oficialaus vizito į žydų valstybę atvykusiai delegacijai, paragino Izraelį ir palestiniečius atnaujinti taikos derybas, siekiant dviejų valstybių sprendinio konfliktui užbaigti. Pasak jo, Bahreino ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) istoriniai sprendimai užmegzti diplomatinius santykius su Izraeliu, kuriems tarpininkavo JAV, pagreitins „taikos aušrą“ visuose Artimuosiuose Rytuose.

„Tam, kad ši taika būtų pasiekta ir įtvirtinta, reikia išspręsti palestiniečių ir Izraelio konfliktą. Todėl aš raginu abi šalis susėsti prie derybų stalo siekiant įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį, kurio taip pat laukia tarptautinė bendruomenė“, – nurodė jis.

Darbą baigiančios D. Trumpo administracijos politikos šiam regionui pagrindinis elementas buvo nesutaikomo priešininko Irano izoliavimas.

JAV ir Izraelis, taip pat Persijos įlankos regiono valstybės JAE, Bahreinas ir Saudo Arabija jaučia didelį priešiškumą Iranui – šitiškai regiono galiai.

Jie kaltina Teheraną sieku pasigaminti branduolinių ginklų, kurstyti neramumus regione nuo Sirijos iki Irako, Libano ir Jemeno, taip pat sunaikinti Izraelį. M. Pompeo trečiadienį perspėjo Iraną, jog JAE ir Bahreino susitarimai su Izraeliu rodo „jo įtaką regione blėstant“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 19 12:55
Spausdinti