Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LENKIJA
M. Morawieckiui atleidus vieną savo pavaduotojų, ėmė byrėti Lenkijos valdančioji koalicija
BNS
Scanpix
J. Gowinas.

Viena iš trijų valdančiajai koalicijai priklausančių Lenkijos partijų antradienį paskelbė ją paliekanti, premjerui atleidus šios politinės jėgos lyderį iš posto vyriausybėje.

„Mano atleidimas faktiškai reiškia valdančiosios koalicijos iširimą“, – žurnalistams sakė Jaroslawas Gowinas, kurį premjeras Mateuszas Morawieckis atleido iš savo pavaduotojo pareigų.

J. Gowinas vadovauja jaunesniajai valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) partnerei „Sutarimas“. Pastaraisiais mėnesiais abi politinės jėgos turėjo vis daugiau nesutarimų.

Vis dėlto J. Gowino pasitraukimas nereiškia, kad vyriausybė automatiškai sugrius. Dar turės įvykti parlamentarų balsavimas dėl pasitikėjimo ministrų kabinetu.

„Sutarimas“ turi 10 atstovų parlamente, tad šiai partijai pasitraukus iš valdančiosios koalicijos, ši nebeturės daugumos, ir jai gali tekti siekti kraštutinių dešiniųjų paramos.

„Nesu įsitikinęs, kad dėl to prarasime daugumą“, – pareiškė vyriausybės atstovas Piotras Mulleris.

„Esu tikras, kad [koalicijoje] „Jungtinė dešinė“ ir likusiame Lenkijos parlamente yra žmonių, kurie palaikys mūsų siūlomas naudingas reformas“, – pridūrė jis.

„Vicepremjero Gowino veiksmai pakerta pasitikėjimą vyriausybės veiksmais“, – žurnalistams sakė P. Mulleris.

J. Gowinas paaiškino savo sprendimą tuo, kad nesutinka su vyriausybe dėl mokesčių didinimo ir pasiūlyto įstatymo, dėl kurio JAV bendrovei „Discovery Inc.“ gali tekti parduoti jos turimą Lenkijos transliuotojo TVN kontrolinį akcijų paketą. 

„Mes paliekame vyriausybę pakeltomis galvomis“, – sakė J. Gowinas ir pridūrė, kad sužinojo apie savo atleidimą iš žiniasklaidos.

„Mes sakėme, kad „Jungtinė dešinė“ nekels mokesčių. Tačiau siūlomas biudžeto įstatymas, kurį neseniai pristatė ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, reiškia drastišką mokesčių padidinimą“, – sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 10 21:46
Spausdinti