Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KAIMYNAI
Lukašenka pagrasino Europai blokuoti tranzitą į Rusiją ir Kiniją
BNS
Scanpix
A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pagrasino Europai blokuoti krovinių tranzitą į Rusiją ir Kiniją, jei Vakarų demokratijų sankcijos jo vadovaujamam režimui toliau būtų griežtinamos.

„Jie visi (europiečiai – red.): sankcijos, sankcijos, mes įvesime sankcijas! Na, mes atsakysime. Kiek galima vaikščioti nuleidus galvą? Jei jie nori gabenti prekes per Viduržemio jūrą į Rytus – į Rusiją, į Kiniją, – tegul gabena“, – kalbėjo A. Lukašenka trečiadienį per susitikimą Minske su buvusiu Moldovos prezidentu Igoriu Dodonu.

Autoritarinį Baltarusijos vadovą cituoja jo spaudos tarnyba.

A. Lukašenka pareiškė įpareigojęs vyriausybę informuoti Europos valstybes apie Baltarusijos atsakomųjų sankcijų perspektyvas.

„Nurodžiau užsienio reikalų ministrui, ministrui pirmininkui, specialiosioms tarnyboms: pristatykite jiems realius faktus ir perspektyvas, jei bus imtasi sankcijų ginklo (...) europiečiams. Pabrėžiu: mes būsime priversti atsakyti, kad mūsų tautai nebūtų gėda dėl savo vadovų“, – akcentavo jis.

 Anksčiau A. Lukašenka sakė, kad griežtesnių ES sankcijų atveju Baltarusijoje dirbantis Europos verslas turėtų problemų.

„Jei europiečiai nori problemų dėl šių sankcijų, jie jas gaus. Nieko kito nepasakysiu – laikas parodys. Pateikite informacijos apie didžiausius Europos projektus pas mus ir Baltarusijoje veikiančias jų įmones. Apžvelgsime jų veiklą“, – anksčiau šią savaitę sakė A. Lukašenka, išsikvietęs premjerą Romaną Golovčenką.

Baltarusijos vyriausybė praėjusį mėnesį, vykdydama prezidento kovo 30 dienos įsaką dėl atsakomųjų priemonių sankcijas Baltarusijai įvedusioms valstybėms, paskelbė embargą „Škoda Auto“, „Nivea“, „Beiersdorf“ produkcijai.

A. Lukašenka, Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, per praėjusių metų rugpjūčio rinkimus pasiskelbė nugalėtoju ir vėliau buvo prisaikdintas šeštajai kadencijai, nors tą balsavimą kritikavo tarptautinė bendruomenė, o šalies opozicija laiko suklastotu. Valstybės institucijos jėga atsakė į po rinkimų prasidėjusias demonstracijas ir skyrė griežtas įkalinimo bausmes šimtams žmonių.

Po rinkimų Europos Sąjunga įvedė sankcijas virtinei Baltarusijos pareigūnų, o gruodžio mėnesį buvo įvestos ekonominės sankcijos virtinei valstybės valdomų įmonių. Iš viso nuo spalio mėnesio buvo įvesti trys ES sankcijų Minskui paketai. Žiniasklaida skelbė, kad ketvirtasis sankcijų paketas gali būti patvirtintas birželio mėnesį, tačiau tai gali įvykti ir anksčiau.

Praėjusį mėnesį JAV atšaukė nuo 2015-ųjų taikytą sankcijų didžiosioms Baltarusijos įmonėms moratoriumą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 06 12:50
Spausdinti