Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


SPAUDA
Lenkijos naftos koncernas „Orlen“ įsigijo didžiausią šalies regioninės žiniasklaidos grupę
BNS
Fotobankas
Tai, kad VGP grupės agentūrą perėmė valstybės valdoma bendrovė, kelia nerimą.

Lenkijos naftos koncernas „Orlen“ pirmadienį pranešė įsigijęs didžiausią šalies regioninių ir vietos laikraščių platinimo agentūrą „Polska Press“.

Valstybės valdomas koncernas neatskleidė, už kokią sumą įsigijo Vokietijos žiniasklaidos grupei „Verlagsgruppe Passau“ (VGP) priklausiusią agentūrą. 

Pasak įmonės pranešimo, „Orlen“ kontroliuos popierines ir skaitmenines 20 iš 24 regioninių dienraščių versijas bei beveik 120 vietinių savaitinių laikraščių.

„Be kita ko, gausime prieigą prie 17,4 mln. „Polska Press“ valdomų svetainių vartotojų“, – priduriama pareiškime.

Lenkijos valdančioji nacionalistinė partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) jau seniai yra išreiškusi norą „repolonizuoti“ šalies žiniasklaidą, apkaltindama užsienio įmonių valdomus leidinius atstovavimu išoriniams interesams, ypač vokiečių.

VGP generalinis direktorius Aleksandras Diekmannas sprendimą parduoti Lenkijos bendrovės akcijas paaiškino „strateginėmis priežastimis“.

„Tai leis mūsų spaudos grupei toliau įgyvendinti plėtros planą, pradėtą įgyvendinti prieš kelerius metus, ypač Bavarijoje“, – teigė jis dienraščiui „Passauer neue Presse“.

VGP savininkai – Diekmannų šeima – pridūrė, kad „pardavimą dar turi patvirtinti už konkurencijos priežiūrą atsakingos institucijos“.

Visgi tai, jog spaudos platinimo grupę perėmė valstybės valdoma bendrovė, kelia nerimą dėl spaudos laisvės šalyje.

Nuo laimėjimo rinkimuose 2015 metais, PiS įsitvirtino valstybiniame radijuje ir televizijoje, dėl to sulaukdama daug liberaliosios Lenkijos opozicijos ir tarptautinių stebėtojų kritikos.

Spaudos laisvės grupė „Reporteriai be sienų“ (RSF) savo 2020 metų pasauliniame pranešime apie spaudos laisvę teigė, kad „partizaniniai diskursai ir neapykantą kurstančios kalbos vis dar vyrauja [Lenkijos] valstybinėje žiniasklaidoje, kuri yra paversta vyriausybės propagandos ruporu“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 08 09:36
Spausdinti