Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


LENKIJA
Lenkija dėl COVID-19 atidėjo gegužės 10-ąją turėjusius įvykti prezidento rinkimus
BNS
Scanpix
Andrzejus Duda.

Lenkijos valdančiosios partijos trečiadienį paskelbė susitarusios atidėti gegužės 10-ąją turėjusius vykti prezidento rinkimus, paaiškėjus, kad dėl koronaviruso pandemijos jie negalės įvykti balsuojant paštu.

Valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis per „Twitter“ pranešė, kad  „Seimo maršalka paskelbs naujus prezidento rinkimus ankstyviausiu laiku“, šalies Aukščiausiajam Teismui atmetus planus surengti balsavimą gegužės 10-ąją.

Nauja rinkimų data kol kas neaiški.

Opozicija ir netgi kai kurie PiS nariai spaudė atidėti balsavimą. Šią savaitę taip pat tapo akivaizdu, kad surengti rinkimus balsuojant paštu būtų neįmanoma dėl techninių ir teisinių priežasčių.

Rinkimams ateinantį sekmadienį priešinosi kai kurie PiS įstatymų leidėjai, todėl buvo iškilęs pavojus, kad vyriausybė neužsitikrins pakankamai balsų, kad paskutinę minutę būtų priimtas įstatymas dėl balsavimo paštu.

Ši nesėkmė taip pat būtų sukėlusi grėsmę PiS turimai nedidelei daugumai Seime.

Apklausos rodo, kad PiS remiamas dabartinis prezidentas Andrzejus Duda gali laimėti rinkimus per pirmąjį ratą, surinkęs daugiau kaip 50 proc. balsų.

Opozicija, argumentuodama, kad laisvo, sąžiningo ir saugaus balsavimo neįmanoma surengti dėl tebetaikomų karantino priemonių, reikalavo, kad rinkimai būtų atidėti.

Kritikai taip pat atkreipė dėmesį, kad dėl COVID-19 pandemijos nebuvo įmanoma surengti demokratiškų debatų ir rinkimų kampanijos.

Dėl suvaržymų opozicijos kandidatai negalėjo susitikinėti su rinkėjais, bet prezidentas A. Duda eidamas oficialias pareigas turėjo galimybę agituoti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 07 08:55
Spausdinti