Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


HIBRIDINIS KARAS
Latvijos vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį pasienyje su Baltarusija
BNS
Unsplash
Ryga.

Atsižvelgdama į sparčiai augantį neteisėtų migrantų srautą Latvijos vyriausybė antradienį paskelbė nepaprastąją padėtį Latvijos ir Baltarusijos pasienyje. 

Atitinkamą pasiūlymą vyriausybės svarstymui pateikė vidaus reikalų ministrė Marija Golubeva.   

Nepaprastoji padėtis nuo rugpjūčio 11-osios iki lapkričio 10-osios galios Ludzos, Augšdaugavos ir Kraslavos regionuose, taip pat Daugpilio mieste.

Vyriausybės sprendimu užkirsti kelią nelegaliai imigracijai pasieniečiams padės Nacionalinės ginkluotosios pajėgos ir Valstybės policija.

Taip pat bus išplėsti Valstybės sienos apsaugos tarnybos įgaliojimai. Pareigūnai turės teisę nurodyti neteisėtai sieną bandantiems kirsti asmenims grįžti į šalį, iš kurios jie bando tai padaryti, ir panaudoti fizinę jėgą ir specialiąsias priemones, jei jų nurodymų nebus paisoma.

Vyriausybė taip pat įgaliojo Pasienio apsaugos tarnybą ir Pilietybės ir migracijos reikalų tarnybą pasinaudoti Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis, kad užtikrintų apgyvendinimą, maitinimą ir būtiniausius daiktus iš Baltarusijos į Latviją neteisėtai atvykusiems migrantams.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad Lietuvos vyriausybė sugriežtino valstybės sienos apsaugos režimą, todėl pastarosiomis dienomis neteisėti migrantai iš Baltarusijos teritorijos vis dažniau bando kirsti Latvijos ir Lenkijos sienas. 

Rugpjūčio 6–10 dienomis Latvijos pasieniečiai sulaikė 283 asmenis, neteisėtai patekusius į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija. 

Valstybės sienos apsaugos tarnyba dirba padidintos parengties režimu, kad reaguotų į bandymus neteisėtai kirsti valstybės sieną. 

Atsižvelgdama į padėtį Lietuvoje, taip pat išaugusias grėsmes Latvijos ir Baltarusijos pasienyje, Latvijos valdžia sustiprino sienos su Baltarusija stebėjimą ir mobilizavo Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei kariuomenės išteklius. Pagalbą teikia ir Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 10 16:36
Spausdinti