Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DONALDAS TRUMPAS
Kritikos lavinos sulaukęs JAV prezidentas pažadėjo prikąsti liežuvį
BNS ir IQ
Pixabay

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas tviteryje šeštadienį parašė, jog kasdienės spaudos konferencijos dėl koronaviruso yra nevertos jo laiko.

Jis tai pareiškė praėjus dviem dienoms po to, kai sukėlė pasipiktinimą pareiškęs, jog pacientams galėtų būti švirkščiama dezinfekanto, kad būtų sunaikintas virusas. Manoma, jog prezidentas tokiu būdu iš esmės patvirtino anksčiau žiniasklaidoje pasirodžiusius pranešimus, kad jis svarsto neberengti kasdienių spaudos konferencijų, kurios pavakario žiniose kartais dominuoja daugiau nei dvi valandas, nes yra pasipiktinęs klausimais apie tai, kaip jis tvarkosi su COVID-19 pandemija.

„Kokia prasmė Baltuosiuose rūmuose rengti spaudos konferencijas, kai šališka žiniasklaida užduoda tik priešiškus klausimus, o tuomet atsisako tiksliai pranešti tiesą ar faktus, – parašė D. Trumpas. – Jie sulaukia rekordinių reitingų, o Amerikos žmonės tesulaukia melagienų. Neverta laiko ir pastangų!“

Pribloškė sveikatos specialistus

Amerikos prezidentas ketvirtadienį nustebino žiūrovus pareiškęs, jog gydytojai koronavirusu užsikrėtusius žmones galėtų gydyti ultravioletiniais spinduliais iš vidaus arba sušvirkšdami jiems buityje naudojamo dezinfekcinio skysčio.

„Ir dar turime dezinfekcijos priemones, per minutę sunaikinančias virusą. Ar yra būdas padaryti kažką panašaus: suleidžiant į vidų, arba tarsi atliekant valymą? – sakė D. Trumpas. –  Nes, matote, jeigu tai patenka į plaučius, tai daro didžiulį poveikį plaučiams.“

Didžiulės kritikos bangos iš pirmaujančių medicinos ekspertų ir dezinfekavimo priemonių gamintojų sulaukęs D. Trumpas penktadienį pareiškę kalbėjęs „sarkastiškai“. Tačiau tą dieną jis surengė trumpesnę – tik 19 minučių – spaudos konferenciją ir neatsakė į žurnalistų klausimus.

O šeštadienį Baltieji rūmai nesurengė nė vienos spaudos konferencijos, nors per daugiau nei du mėnesius jų surengė penkiasdešimt.

Šiomis spaudos konferencijomis D. Trumpas naudojosi siekdamas okupuoti televizijos kanalų transliacijų laiką, propaguoti savo administracijos veiklą, atmesti kritiką ir pulti politinius priešininkus – nuo opozicinių demokratų iki Kinijos ir JAV žiniasklaidos.

Tačiau nuo naujojo koronaviruso mirus jau daugiau nei 53 tūkst. amerikiečių, tokios spaudos konferencijos nepadėjo D. Trumpui pakelti savo populiarumo reitingų prieš lapkritį įvyksiančius prezidento rinkimus, kuriuose jis, kaip rodo gyventojų apklausos, greičiausiai susirungs su demokratu Joe Bidenu .

AP-NORC atlikta gyventojų apklausa ketvirtadienį parodė, jog dauguma amerikiečių, įskaitant didžiąją daugumą demokratų, netiki D. Trumpu kalbant apie kovos su koronavirusu situaciją šalyje.

Nerimas Respublikonų partijoje

D. Trumpo išsišokimai bei krentantys reitingai kelia nerimą Respublikonų senatoriams, kurie baiminasi, kad praras ne tik Baltųjų rūmų, bet ir Senato kontrolę. Apklausos rodo, kad prezientas atsilieka tokiose svarbiose valstijose kaip Mičiganas bei Pensilvanija, taip pat, nors ir nežymiai, Floridoje, kur jo pergale preiš tai nebuvo abejojama.

Savo prezidentą kritikuojantys senatoriai siūlo jam pakeisti toną ir užuot skeidus pyktį, sąmokslą bei nerimą,  imtis vienyti ir nuraminti amerikiečius. 

2020 04 26 15:42
Spausdinti