Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PROPAGANDA
Kremlius pradėjo melagingų naujienų apie koronavirusą ataką prieš ES
Evaldas Labanauskas, specialiai IQ iš Briuselio
Pixabay

„Koronavirusas – pirmas NATO žingsnis įgyvendinant planą įvesti karinę padėtį“; „Neoliberalioms šalims nerūpi koronaviruso epidemija, joms rūpi tik ekonomika“; „Popiežius susirgo koronavirusu“; „Kokainas padeda nuo koronaviruso“; „Musulmonai grobiami ir po to su jais išbandomos vakcinos nuo koronaviruso“ – Europai metus visas pajėgas kovai su pandemija, plūstelėjo didžiulis srautas melagingų naujienų. Didelė dalis – iš Rusijos. 

Pasak Europos Komisijos, pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas dezinformacijos, melagingų naujienų apie koronavirusą skleidimo suaktyvėjimas. 

„Didžiulis kiekis šios dezinformacijos ateina iš ne ES šalių, tarp jų – Rusijos ar (tokios informacijos – red. past.) tiekėjai yra arba įsikūrę Rusijoje, arba susiję su prokremliškais šaltiniais“, – trečiadienį per vidurdienio spaudos konferenciją Europos Komisijos pastate Briuselyje kalbėjo Peteris Stano, pagrindinis atstovas spaudai užsienio ir saugumo politikos klausimais. 

„Dabartine situacija pasinaudojo kai kurie labai priešiškai nusiteikę veikėjai ar žaidėjai. Nuo koronaviruso pradžios mes sustiprinome informacijos stebėjimą ir analizę, daugiausia socialinėje, bet kartu ir tradicinėje žiniasklaidoje. Kartu viešiname tuos, kurie kuria ar platina tą dezinformaciją ar neteisingas žinias“, – teigė jis bei pridūrė, kad iš Rusijos nesulaukia jokio oficialaus atsako šia tema. 

„Financial Times“ trečiadienį pranešė, kad net buvo atliktas tyrimas, skirtas vidiniam ES naudojimui. Jame tiesiogiai teigiama, jog prokremliška žiniasklaida pradėjo didžiulę dezinformacijos kampaniją prieš ES dėl koronaviruso. 

„Pagrindinis Kremliaus dezinformacijos tikslas – dar labiau pagilinti sveikatos apsaugos krizę Vakarų šalyse, mažinti visuomenės pasitikėjimą nacionaline sveikatos apsaugos sistema, taip užkertant kelią efektyviam atsakui į epidemiją“, – leidinys citavo devynių puslapių tyrimo ataskaitą, kurioje taip pat teigiama, jog nuo sausio 22 d. užfiksuota 80 dezinformacijos, susijusios su koronavirusu, atvejų. Melagingos naujienos skleidžiamos anglų, ispanų, italų, vokiečių, prancūzų kalbomis. 

„Kalbant apie koronavirusą – (melagingų naujienų – red. past.) šaltinis yra arba Rusijoje, arba gali būti atsektas iki leidinio, kuris jau anksčiau pasižymėjo kaip prokremliškas“, – spaudos konferencijoje patikslino P. Stano, bet pridūrė, kad Rusija nėra vienintelis dezinformacijos šaltinis. 

Pasak Europos Komisijos atstovo, Europos išorės veiksmų tarnyba daug prisideda stebint ir kovojant su dezinformacija: „Mes aptinkame, surandame jos šaltinį ir apie tai informuojame.“ Kartu Tarnyba aktyviai bendradarbiauja su valstybėms-narėmis ir kitais tarptautiniais partneriais, kaip kad G-7, NATO ir t.t. Taip pat EK pareigūnai jau anksčiau buvo susitikę su interneto milžinų „Google“, „Facebook“ ir t. t. atstovais bei kalbėjo dezinformacijos sklaidos tema. Pastarieji esą ėmėsi kai kurių žingsnių – trina klaidinantį turinį“. 

„Kiekvienas socialinių tinklų naudotojas turi žinoti, kad labai daug dezinformacijos cirkuliuoja aplinkui, todėl turi du, tris kartus patikrinti informaciją, naudotis žiniasklaida, kuria tikrai pasitikima, tikrinti šaltinius“, – rekomendavo P. Stano.

2020 03 18 17:36
Spausdinti