Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


JAV RINKIMAI
Kovoje dėl Baltųjų rūmų kol kas pirmauja J. Bidenas
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

JAV ir toliau skaičiuojami rinkimų balsai. Paskutinėmis žiniomis, demokratas Joe Bidenas per antradienį vykusius JAV prezidento rinkimus užsitikrino pergalę svarbioje Viskonsino valstijoje, kurioje 2016 metais buvo laimėjęs dabar perrinkimo siekiantis Donaldas Trumpas.

D. Trumpas trečiadienį paskleidė įtarimų dėl sukčiavimo, taip nustatydamas potencialios teisinės kovos pagrindą, J. Bidenui nedidele persvara pirmaujant keliose svarbiose valstijose, kurios gali nulemti, kas artimiausius ketverius metus vadovaus šaliai.

Amerikiečiai trečiadienį pabudo nežinodami, kas laimėjo prezidento rinkimus, nes šešiose svarbiose valstijose dar nebaigti skaičiuoti balsai.

D. Trumpas tviteryje liejo nusivylimą dėl lėto balsų skaičiavimo, o J. Bideno stovykla išreiškė įsitikinimą, kad ji laimės pakankamai kovų nugalėtojo dar nepaskelbusiose valstijose.

J. Bideno kampanijos vadovė Jen O'Malley Dillon teigė, kad buvusio viceprezidento pergalė yra „akivaizdi išvada“.

„Twitter“ pažymėta žinutė

Kurstydamas būgštavimus dėl konstitucinės krizės, D. Trumpas naktį paskelbė išankstinę pergalę ir grasino reikalauti Aukščiausiojo Teismo įsikišimo, kad sustabdytų balsų skaičiavimą.

„Mes tikrai laimėjome šiuos rinkimus“, – teigė 74-erių D. Trumpas, sakydamas neįprastą kalbą Baltųjų rūmų reprezentaciniame Rytiniame kambaryje.

„Tai yra Amerikos visuomenės apgavystė“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje galimus balsų skaičiavimo pažeidimus.

Kiek vėliau tviteryje jis parašė, kad po rinkimų skaičiuojant balsus valstijose, kur jis pirmavo prieš demokratų kandidatą J. Bideną, buvo „netikėtų balsalapių įmetimų“.

„Praėjusią naktį aš dažnai pirmavau daugelyje svarbių valstijų, kurios beveik visos yra kontroliuojamos demokratų, – tviteryje parašė D. Trumpas. – Paskui, vienoje po kitos, [mano pranašumas] ėmė stebuklingai tirpti, nes buvo skaičiuojami netikėti balsalapių įmetimai.“

Socialinis tinklas „Twitter“ šią D. Trumpo žinutę pažymėjo kaip galimai klaidinančią.

„Dalis ar visas šioje žinutėje bendrinamas turinys yra ginčijamas ir gali klaidinti dėl rinkimų ar kito pilietinio proceso“, – sakoma „Twitter“ pranešime, uždengusiame prezidento įrašą.

Taip socialinis tinklas siekia informuoti vartotojus apie galimai neteisingą informaciją, prieš jiems perskaitant prezidento įrašą.

D. Trumpas nepagrindė jokiais įrodymais savo teiginio apie tokius „balsalapių įmetimus“, o jokių pranešimų apie pažeidimus negauta. Skaičiuojant balsus, abiejų kandidatų pranašumas daugelyje valstijų svyruoja pirmyn ir atgal.

Šešios valstijos

Šiemet keliose valstijose balsai buvo skaičiuojami lėtai dėl su koronavirusu susijusio aktyvesnio balsavimo paštu.

D. Trumpas ištisus mėnesius smerkė balsavimą paštu, nepagrįstai teigdamas, kad jis gali nulemti masinį klastojimą.

Kovos dėl Baltųjų rūmų rezultatas, atrodo, priklauso nuo šešių valstijų, kuriose dar nėra paskelbtas nugalėtojas: Džordžijos, Mičigano, Nevados, Šiaurės Karolinos, Pensilvanijos ir Viskonsino.

18 val. duomenimis, J. Bidenas nedidele persvara pirmauja Mičigane, Nevadoje ir Viskonsine, o D. Trumpas savo varžovą lenkia Džordžijoje, Šiaurės Karolinoje ir Pensilvanijoje.

D. Trumpo kampanijos vadovas jau pareiškė, kad prašys perskaičiuoti balsus Viskonsino valstijoje.

Tačiau valstijų rinkimų pareigūnai perspėja, kad dar nesuskaičiavus dešimčių tūkstančių balsalapių, o kai kuriose valstijose – milijonų, rezultatai gali pasikeisti.

„Turime būti kantrūs“

Suskaičiavus apie 78 proc. balsalapių Pensilvanijoje, D. Trumpas pirmauja maždaug 500 tūkst. balsų, bet jie dar nesuskaičiuoti demokratus palaikančiose valstijos dalyse.

„Turime būti kantrūs, – kalbėjo Pensilvanijos gubernatorius Tomas Wolfas. – Šiandien galime ir nesužinoti rezultatų.“

„Yra milijonai paštu atiduotų balsų, – pridūrė jis. – Jie bus tiksliai ir pilnai suskaičiuoti.“

Demokratų gubernatorius atmetė Baltųjų rūmų kritiką dėl lėto balsų skaičiavimo ir sakė, kad „šiuose rinkimuose yra išbandoma mūsų demokratija“.

„Pensilvanijoje vyks sąžiningi rinkimai“, – sakė T. Wolfas. – Ir šiuose rinkimuose nebus pašalinės įtakos.“

J. Bidenas trečiadienį pažadėjo užtikrinti, kad nė iš vieno amerikiečio nebūtų atimta balso teisė.

„Mes nenurimsime, kol nebus suskaičiuotas kiekvienas balsas“, – tviteryje parašė 77-erių J. Bidenas.

J. Bideno kampanija taip pat kritikavo D. Trumpo pergalės paskelbimą kaip „nepridengtas pastangas atimti demokratines Amerikos piliečių teises“.

J. Bideno kampanijos teisininkas Bobas Baueris pareiškė, kad D. Trumpas patirs sunkų pralaimėjimą, jei įgyvendins savo grasinimus Aukščiausiajam Teismui apskųsti balsų skaičiavimą.

D. Trumpas „patirs vieną gėdingiausių pralaimėjimų, kuriuos kada nors patyrė prezidentas aukščiausiajame šalies teisme“, jei jis paprašys pripažinti negaliojančiais po rinkimų dienos suskaičiuotus biuletenius, sakė buvęs Baltųjų rūmų patarėjas B. Baueris.

Įtempta rinkimų kova ir abipusiai kaltinimai primena 2000 metus, kai George'as W. Bushas tapo prezidentu Aukščiausiojo Teismo sprendimu ir tik vieno teisėjo balso persvara. Tuomet atotrūkis tarp G. W. Busho ir jo varžovo demokrato Alo Gore'o Floridoje buvo labai nereikšmingas, ir galiausiai teismas nusprendė, kad toje valstijoje nugalėjo respublikonas.

Rekordinis aktyvumas

Remiantis preliminariais JAV rinkimų projekto duomenimis, šių metų rinkimuose dalyvavo didžiausias skaičius rinkėjų per pastaruosius 120 metų. 

Projektui vadovaujantis Floridos universiteto politologijos profesorius Michaelas McDonaldas sakė, kad, remiantis trečiadienio ryto duomenimis, rinkimuose dalyvavo 160 mln. žmonių, o rinkėjų aktyvumas siekė 66,9 procento. 1900-aisiais jis buvo 73,7 procento.

Jis nurodė, kad iš anksto savo balsus atidavė daugiau kaip 101,1 mln. rinkėjų, 65,2 mln. iš jų balsavo paštu.

Tačiau M. McDonaldas pridūrė, kad balsų skaičiavimas tęsiasi, todėl šie duomenys dar bus tikslinami.

Per rinkimus, vykusius daugiau nei 230 tūkst. JAV žmonių gyvybių nusinešusios koronaviruso pandemijos šešėlyje, D. Trumpas, atrodo, išvengė kai kurių apklausų prognozuotos demokratinės bangos.

Tačiau iki trečiadienio pavakarės nė vienam kandidatui nebuvo pavykę užsitikrinti 270 rinkikų balsų, kurie garantuotų pergalę rinkimuose.

Kol kas šių metų rinkimų rezultatai rodo, kad J. Bidenas yra užsitikrinęs 238, o D. Trumpas – 214 rinkikų balsų.

Ekspertai pastarosiomis savaitėmis perspėjo, kad šių metų rinkimų rezultatai užtruks – ir išreiškė nuogąstavimus, kad D. Trumpas, kvestionuodamas procesą, išprovokuos chaosą ar net smurtą. 

Nors apie neramumus pranešimų kol kas nėra, daug sostinės Vašingtono parduotuvių lentomis užkalė savo vitrinas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 04 20:31
Spausdinti