Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 23 d.


PANDEMIJA
Koronavirusas plinta žaibišku greičiu: užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 300 tūkst.
BNS
Scanpix
Baimė dėl koronaviruso.

Užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu skaičius 170 pasaulio šalių ir teritorijų sekmadienį 13 val. Lietuvos laiku pasiekė 308,13 tūkst., o mirė – 13,444 tūkst. žmonių, parodė naujienų agentūros AFP skaičiavimai, atlikti remiantis oficialiais šaltiniais.

Iranas vis dar kenčia

Iranas – viena labiausiai nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusių šalių – sekmadienį pranešė, kad nuo koronaviruso mirė dar 129 žmonės, o bendras aukų skaičius išaugo iki 1,685 tūkstančio.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Kianousho Jahanpouro, per pastarąją parą šalyje buvo patvirtinta 1,028 tūkst. naujų koronaviruso atvejų, o iš viso ši infekcija diagnozuota 21,638 tūkst. žmonių.

Britai lieka namuose

Didžiojoje Britanijoje iki 1,5 mln. žmonių, kuriems koronaviruso epidemija kelia ypatingai didelę grėsmę, turėtų likti namie mažiausiai 12 savaičių, sekmadienį pareiškė šalies vyriausybė.

Turintiesiems gretutinių ligų, tokių kaip kaulų ar kraujo vėžiai, cistinė fibrozė, ar asmenims, kuriems buvo persodintas organas, sveikatos apsaugos pareigūnai patarė kuo labiau saugotis viruso ir, be kita ko, likti namuose ilgesnį laikotarpį. „Žmonės turėtų likti namuose, saugoti nacionalinę sveikatos apsaugos sistemą ir savo gyvybes“, – sakė bendruomenių reikalų sekretorius Robertas Jenrickas.

Jo teigimu, vyriausybė „itin pažeidžiamų asmenų“ prašo imtis „papildomų priemonių apsisaugoti“. Bendruomenių departamentas taip pat nurodė laikotarpį, kurio, kaip nori valdžia, turėtų laikytis labiausiai pažeidžiami žmonės.

„Su žmonėmis, priskiriamais vienai ar daugiau rizikos grupių, susisieks jų šeimos gydytojai ir (arba) specialistai ir jiems primygtinai patars likti namuose mažiausiai 12 savaičių“, – sakė R. Jenrickas. Taip pat ketinama paskelbti specialųjį telefono numerį, kuriuo bus galima skambinti dėl maisto ar vaistų pristatymo.

*****susije*****

„Public Health England“ direktorius Paulas Johnstone'as sakė, jog asmenys, su kuriais bus susisiekta, „neturėtų eiti apsipirkti, pramogauti ar keliauti“. Remiantis naujausiais duomenimis, Jungtinėje Karalystėje nuo koronaviruso jau mirė 177 žmonės. Penktadienį Anglijos valdžia pranešė, jog imasi griežtesnių priemonių susistabdyti viruso plitimą ir nurodė uždaryti barus, aludes ir restoranus.

Pirmi atvejai Gazos Ruože

Gazos Ruožo institucijos sekmadienį patvirtino du pirmuosius užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejus – susirgo palestiniečiai, kurie buvo nuvykę į Pakistaną ir po sugrįžimo buvo karantinuoti. Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, jog „iš Pakistano“ ketvirtadienį grįžusių „dviejų piliečių tyrimo [dėl COVID-19] rezultatai buvo teigiami“.

Ministerija pabrėžė, jog nė vienas iš šių asmenų nebuvo išvykęs iš karantino centro, kuris yra įrengtas netoli sienos su Egiptu, ir nesilankė susibūrimo vietose. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Ashrafas Al-Qudra pranešė, jog susirgusių 30 ir 40 metų vyrų būklė yra stabili.

Izraelis Gazos Ruožui, kurį kontroliuoja islamistų judėjimas „Hamas“, taiko griežtą blokadą. Ekspertai įspėja, jog epidemija Gazos Ruože gali būti pražūtinga, nes teritorijoje yra plačiai paplitęs skurdas, tankiai gyvena žmonės, o sveikatos priežiūros sistema yra silpna. Pasak Gazos Ruožo institucijų, savarankiškai izoliavosi per 2,7 tūkst. palestiniečių, daugiausia iš Egipto sugrįžę žmonės.

Liepė kasti kapo duobes

Salvadoro prezidentas šeštadienį paskelbė, jog šalyje įvedamas 30 dienų karantinas, siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui. Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, 6,4 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki šiol patvirtinti trys užsikrėtimo COVID-19 atvejai ir nė vieno mirties atvejo.

„Nusprendėme nuo šio vakaro, nuo šiandien, visoje šalyje 30 dienų įvesti visišką namų karantiną“, – per valstybinę televiziją paskelbė Nayibas Bukele. Karantiną pažeidžiantys asmenys bus suimti ir perkelti į izoliavimo centrą, pridūrė jis.

Išimtys, pasak prezidento, bus taikomos maistą perkantiems žmonėms – o tai bus leidžiama daryti tik vienam šeimos nariui – ir tam tikriems pagrindiniams pramonės ir paslaugų sektoriams. Policininkų, karių, žurnalistų ir sveikatos priežiūros darbuotojų judėjimas nebus ribojamas.

Viešasis transportas, bankai, vaistinės ir maistą išsinešimui siūlantys restoranai toliau veiks, pridūrė prezidentas. Salvadoro sostinės San Salvadoro meras penktadienį liepė rengiantis mirčių nuo koronaviruso bangai iškasti 118 kapo duobių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 22 12:53
Spausdinti