Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARO NUSIKALTIMAI
Kodėl JAV bijo tyrimo dėl galimų karo nusikaltimų Afganistane?
IQ
Scanpix
JAV kariai Afganistane.

Birželio 11 d. JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė sankcijas nepriklausomo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) nariams vos pora mėnesių po to, kai šis teisinis organas nusprendė tirti galimus amerikiečių karių karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui nuo 2003 m., kai šie įžengė į šalį, praneša portalas „The Express Tribune“.

Po Jugoslavijos ir Ruandos krizių 1998 m. įkurtas teismas pradėjo savo veiklą, kai 2002 m. pradėjo veikti daugelio pasaulio šalių ratifikuotas Romos statutas. Pagrindinis TBT tikslas yra sekti padarytus karo nusikaltimus, nusikaltimus žmogiškumui, genocidą ir kitus agresijos aktus. Hagos mieste veikianti institucija skiriasi nuo Tarptautinio Teisingumo Teismo, nes turi jurisdikciją patraukti asmenis baudžiamojon atsakomybėn.

Kovo 5 d. teismas pradėjo tyrimą dėl galimų pažeidimų Afganistane TBT prokuroro prašymu. Pagal jį, būtų nagrinėjami galimi JAV karinių pajėgų, CŽV, afganistaniečių saugumo pajėgų ir Talibano karo nusikaltimai Afganistane, taip pat tiriama galima slaptų kalėjimų Lenkijoje, Rumunijoje ir Lietuvoje (kurios visos yra šio teismo narės) veikla. Kadangi Afganistanas į TBT įstojo 2003 m. vasarį, teismas gali pradėti tirti veiklą nuo 2003-iųjų kovo.

Pirmą kartą tokio tipo tyrimas buvo paviešintas 2007 m. Tada TBT sulaukė kritikos iš daugelio žmogaus teisių organizacijų ir pavienių asmenų, teigiant, kad jie netiria galingųjų. 2016 m. Burundis, Gambija ir Pietų Afrikos Respublika informavo JT apie norą palikti šį susitarimą. Taip pat didžiosioms pasaulio valstybėms kaip JAV, Rusijai, Indijai ir Kinijai neratifikavus šio TBT susitarimo, teisinis valstybių ar asmenų persekiojimas išvis yra gerokai sunkesnis.

Atsižvelgiant į artėjančius JAV prezidento rinkimus ir siaučiančius protestus, D. Trumpo demagogija šiuo atveju nėra labai stebėtina. Šalis net panaikino TBT prokurorės Fatou Bensoudos vizą vien dėl ketinimų pradėti tyrimą. Tačiau tai tikrai nėra pirmas kartas, kai JAV priešinosi tarptautinio teisingumo mechanizmams, iš kurių vienas žymiausių pavyzdžių – 1986 m. Nikaragvos narkotikų kontrabandos atvejis. 

2020 06 24 06:36
Spausdinti