Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


MOLDOVA
Kliūčių link Europos valymas
IQ
Scanpix
Ar rinkimai išgydys galvos skausmą?.

Liepos 11 d. Moldovoje vyks išankstiniai parlamento rinkimai. Jį balandį paleido Maia Sandu, pernai lapkritį laimėjusi prezidento rinkimus.

Buvusiame parlamente M. Sandu partija (išrinkta prezidente ji narystės atsisakė) turėjo vos 15 vietų iš 101, o jos priešininko, buvusio prorusiško prezidento Igorio Dodono kartu su koalicijos partneriais – 56. Nenuostabu, kad parlamentas iki šiol stabdė beveik visas M. Sandu žadėtas Europos link vedančias reformas, dukart atmetė jos siūlytus ministrus.

Nuo pat išrinkimo M. Sandu norui surengti naujus rinkimus agresyviai priešinosi opozicija, aiškindama, kad to neleidžia padaryti pandeminė situacija ir kovą paskelbta ekstremalioji padėtis. Galiausiai balandžio 28 d. Konstitucinis teismas nusprendė, kad ekstremalioji padėtis yra neteisėta, ir M. Sandu pasinaudojo proga.

Pagal rengiamas apklausas M. Sandu Veikimo ir solidarumo partija šiuo metu smarkiai lenkia I. Dodono socialistus iš dalies dėl prezidentės populiarumo, taip pat dėl pažadų kovoti su šalyje įsišaknijusia korupcija, žadamų reformų ir efektyvesnės kovos su pandemija.

Ilgą laiką tarp Rusijos ir ES svyruojanti Moldova pagaliau gali gauti galimybę ryžtingai žengti Europos link.

2021 07 10 13:02
Spausdinti