Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV IR KINIJA
Kinų diplomatijos vadovas: JAV ir Kinija artėja prie „naujo Šaltojo karo slenksčio“
BNS

Jungtinės Valstijos stumia savo santykius su Kinija prie „naujo Šaltojo karo slenksčio“, augant įtampai dėl koronaviruso, Honkongo statuso ir kitų klausimų, sekmadienį pareiškė kinų užsienio reikalų ministras.

„Atkreipėme dėmesį, kad kai kurios JAV politinės jėgos ima Kinijos ir JAV santykius įkaitais ir stumia abi mūsų šalis prie naujo Šaltojo karo slenksčio“, – žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Wang Yi.

Prasidėjus koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkiui, ilgalaikė trintis tarp dviejų valstybių dėl prekybos, žmogaus teisių ir kitų klausimų pasiekė naujas aukštumas.

Wang Yi nenurodė, kokias „jėgas“ jis turėjo omenyje, tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas griežtai kritikavo pirminę Kinijos reakciją į pandemiją, pareikalavusią daugiau kaip 330 000 žmonių gyvybių ir smogusią ekonomikai visame pasaulyje.

Penktadienį Kinijos įstatymų leidybos institucijai pristačius pasiūlymą priimti Honkongo saugumo įstatymą, kuriuo siekiama užgniaužti pusiau autonominio miesto prodemokratinį judėjimą, įtampa dar labiau išaugo, o JAV ir kitos pasaulio šalys pasmerkė tokius Pekino planus.

Tačiau Wang Yi atsikirto Vašingtonui, apkaltindamas jį siekiant pakartotinai „pulti ir šmeižti“ Kiniją.

„Be naujojo koronaviruso sukelto niokojimo, taip pat yra ir politinis virusas, plintantis per JAV“, – spaudos konferencijoje, surengtoje Kinijos parlamento – Nacionalinio Liaudies Kongreso – kasmetinės sesijos paraštėse, sakė ministras.

„Šis politinis virusas yra kiekvienos galimybės pulti ir šmeižti Kiniją panaudojimas. Kai kurie politikai visiškai nekreipia dėmesio į pagrindinius faktus ir sukūrė per daug melų, nukreiptų prieš Kiniją, ir per daug sąmokslo [teorijų]", – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 24 11:15
Spausdinti