Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


AZIJA
Kinija sustabdė ekonominį susitarimą su Australija
BNS
Scanpix
Darvino uostas.

Kinija ketvirtadienį paskelbė, kad sustabdė vieną ekonominį susitarimą su Australija, taip tikriausiai atsakydama į Kanberos sprendimą atsisakyti infrastruktūros iniciatyvos „Viena juosta, vienas kelias“ (Belt and Road Initiative, BRI) ir grasinimą atšaukti susitarimą dėl Darvino uosto išnuomojimo vienai kinų kompanijai.

Kinijos ir Australijos strateginio ekonominio dialogo susitarimas sustabdytas dėl Australijos vyriausybės „dabartinio požiūrio“, sakoma Kinijos nacionalinės plėtros ir reformų komisijos pareiškime. Jame kai kurie pareigūnai kaltinami „ideologine diskriminacija“.

Pekinas „neribotam laikui sustabdys visą veiklą“ pagal šį susitarimą, nurodoma pareiškime.

Pasirodžius naujienoms Australijos dolerio vertė krito 0,6 procento.

Australijos vyriausybė anksčiau šį susitarimą, kuriuo siekta skatinti prekybą tarp abiejų šalių ir pritraukti didelius Kinijos investuotojus, vadino vienu „svarbiausių dvišalių ekonominių susitikimų su Kinija“.

Tačiau santykiai tarp šių dviejų šalių smarkiai atšalo.

Praėjusį mėnesį Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono vyriausybė atsisakė BRI susitarimo tarp Pekino ir Viktorijos valstijos, kuris buvo Kinijos didžiulės infrastruktūros iniciatyvos Azijoje ir pasaulyje dalis.

Šią savaitę Australija paskelbė, kad prieštaringai vertinamas Darvino uosto išnuomojimas 99 metams vienai kinų kompanijai yra peržiūrimas ir gali būti atšauktas.

Darvinas yra svarbiausias uostas Australijos šiaurinėje pakrantėje, artimiausias Azijai. Jame taip pat yra JAV jūrų pėstininkų bazė.

Pranešimas išprovokavo piktą Kinijos atsaką ir įspėjimą dėl „rimtos žalos“ ir taip pašlijusiems santykiams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 06 09:13
Spausdinti