Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


PROTESTAS
Kinija supyko dėl Taivano viceprezidento vizito Baltuosiuose rūmuose
BNS
Pixabay

Kinija ketvirtadienį pareiškė „griežtai nepritarianti“ JAV saugumo pareigūnų ir vieno aukšto rango Taivano politiko susitikimui Baltuosiuose rūmuose, taip pat perspėjo, kad šis įvykis gali pakenkti JAV ir Kinijos santykiams.

Išrinktasis viceprezidentas Williamas Lai šią savaitę apsilankė Vašingtone asmeninės kelionės į JAV metu, pranešė Taivano naujienų agentūra CNA.

W. Lai pirmadienį dalyvavo 70 minučių trukusiame susitikime su JAV Nacionalinio saugumo tarybos pareigūnais, nurodė CNA, nepateikdama jų diskusijos detalių.

Susitikimas Baltuosiuose rūmuose supykdė Pekiną, laikantį autonominį Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, prireikus – jėga.

Viena Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė ketvirtadienį pareiškė, kad jos šalis „griežtai nepritaria“ bet kokiam oficialiam JAV ir Taivano dialogui.

Vašingtonas „neturi leisti JAV lyderiams, vyriausybės pareigūnai ir Kongreso nariams palaikyti kokius nors ryšius su Lai“, – per spaudos konferenciją sakė atstovė Hua Chunying.

Savo kelionės W. Lai išvyko praėjus kelioms savaitėms po to, kai buvo išrinktas kartu su skeptiškai ryšius su Pekinu vertinančia prezidente Tsai Ing-wen, užtikrintai perrinkta antrai kadencijai.

Tsai Ing-wen nepritaria Pekino nuomonei, kad Taivanas yra „vienos Kinijos“ dalis.

Sala valstybė ir JAV nepalaiko oficialių diplomatinių ryšių, tačiau Vašingtonas yra pagrindinis Taibėjaus ginklų tiekėjas.

W. Lai Lai ketvirtadienį ruošiasi dalyvauti politiniu požiūriu svarbiuose nacionaliniuose maldos pusryčiuose Vašingtone, pranešė Taivano leidinys „United Daily News“.

Šiame renginyje tradiciškai lankosi JAV valstybės vadovai, o pernai jame dalyvavo ir prezidentas Donaldas Trumpas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 06 14:53
Spausdinti