Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJOS OPOZICIJA
Kijeve dingęs baltarusių aktyvistas V. Šyšovas rastas negyvas
BNS
Scanpix
V. Šyšovas.

Ukrainos policija antradienį pranešė, kad viename Kijevo parke buvo rastas pakartas išvakarėse dingęs baltarusių aktyvistas Vitalis Šyšovas, ir sakė pradėjusi tyrimą dėl nužudymo.

Tuo metu jo vadovauta nevyriausybinė organizacija, padedanti baltarusiams pabėgti nuo represijų savo šalyje, apkaltino Baltarusijos autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos režimą esant atsakingą už aktyvisto nužudymą.

Daug baltarusių pabėgo iš šalies, nemažai jų – į kaimynines Ukrainą, Lenkiją bei Lietuvą, kai A. Lukašenkos režimas ėmė griežtomis priemonėmis slopinti bet kokias nepaklusnumo apraiškas po masinių protestų bangos, išprovokuotos jo ginčijamo perrinkimo pernai rugpjūtį vykusiuose rinkimuose. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys tuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenka Baltarusiją geležiniu kumščiu valdo nuo 1994 metų.

„Baltarusijos pilietis Vitalis Šyšovas, kuris vakar dingo Kijeve, šiandien buvo rastas pakartas viename iš Kijevo parkų, netoli nuo tos vietos, kur gyveno“, – sakoma ukrainiečių policijos pranešime.

Jame priduriama, kad pradėtas tyrimas dėl nužudymo. Bus tiriamos visos versijos, įskaitant ir užmaskuotos kaip savižudybė žmogžudystės versiją, teigė policija.

Pasak pareigūnų, be kita ko, bus apklausiami liudininkai, analizuojami stebėjimo kamerų įrašai.

Policija nurodė, kad iš įvykio vietos paimtas V. Šyšovo mobilusis telefonas ir asmeniniai daiktai.

Pasak aktyvisto Olego Ovčinikovo, kai V. Šyšovo kūnas buvo rastas Kijevo pakraštyje esančiame miškelyje, ant jo veido buvo nubrozdinimų, jam buvo sulaužyta nosis.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pasakojo matęs įvykio vietoje kelis policijos automobilius ir dešimtis pareigūnų. Kai kurie jų nešė juodus maišus.

Režimo „suplanuotos operacijos“ auka

V. Šyšovas, organizacijos „Baltarusių namai Ukrainoje“ vadovas, pirmadienį ryte išėjo pabėgioti Kijeve ir negrįžo, nurodė teisių gynimo centras „Viasna“.

Anot centro, V. Šyšovo draugai sakė, kad neseniai aktyvistą, išėjusį pabėgioti, sekė „nepažįstami žmonės“.

„Nėra abejonių, kad tai – čekistų suplanuota operacija likviduoti baltarusį, kuris kėlė tikrą pavojų režimui“, – pareiškime sakė organizacija „Baltarusių namai Ukrainoje“, paminėdama saugumo tarnybų agentus.

NVO pranešime nurodoma, kad V. Šyšovas buvo priverstas persikelti į Ukrainą pernai rudenį, per patį Baltarusijos antivyriausybinių protestų ir režimo susidorojimo su demonstrantais įkarštį.

Ukrainoje jis buvo sekamas, ir „tiek vietos šaltiniai, tiek mūsų žmonės Baltarusijoje“ perspėjo NVO apie „įvairių provokacijų, įskaitant pagrobimą ir likvidaciją“, galimybę, pabrėžė „Baltarusių namai Ukrainoje“.

„Ir toliau kovosime už tiesą apie Vitalio mirtį“, – pridūrė organizacija.

„Baltarusių namai Ukrainoje“ nuo persekiojimo gimtinėje bėgantiems baltarusiams teikia pagalbą, susijusią su jų teisiniu statusu Ukrainoje, būstu ir darbu.

JT ragina surengti „nuodugnų“ tyrimą

Pastarosiomis savaitėmis Baltarusijos režimas sustiprino spaudimą prieš nevyriausybines organizacijas ir nepriklausomą žiniasklaidą. Vien liepą surengta daugiau nei 200 reidų aktyvistų ir žurnalistų biuruose ir butuose, sulaikyta dešimtys žmonių.

A. Lukašenka yra pažadėjęs tęsti tai, ką pavadino „valymo operacija“, nukreipta į pilietinės visuomenės aktyvistus, kuriuos jis pasmerkė kaip „banditus ir užsienio agentus“.

Baltarusijoje jau yra įvykę politinių nužudymų ir dingimų, o režimo kritikai tvirtina, kad Baltarusijos saugumo tarnybos vadovauja smogikų būriams, kurie taikosi į A. Lukašenkos oponentus.

2019-aisiais vienas vyriškis, tvirtinantis, kad tarnavo elitinėse Baltarusijos policijos pajėgose, interviu vokiečių transliuotojui „Deutsche Welle“ pareiškė, jog prieš 20 metų padėjo nužudyti svarbius opozicijos veikėjus.

Juras Harouskis tame interviu papasakojo apie savo vaidmenį 1999-aisiais įvykdytuose trijų A. Lukašenkos politinių oponentų nužudymuose. Vienas iš nužudytųjų – buvęs vidaus reikalų ministras.

Jungtinės Tautos savo ruožtu paragino ukrainiečių pareigūnus atlikti „nuodugnų, nešališką ir veiksmingą“ tyrimą dėl to, kas nutiko V. Šyšovui.

„Tai dar labiau padidina mūsų susirūpinimą ir nerimą dėl to, kas vyksta Baltarusijoje“, – žurnalistams Ženevoje sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) atstovė Marta Hurtado.

„Situacija aiškiai blogėja“, – pareiškė ji.

„Net užsienyje baltarusiai negali būti saugūs“

Baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja išreiškė užuojautą V. Šyšovo artimiesiems.

„Net užsienyje baltarusiai negali būti saugūs, kol esama bandančių jiems atkeršyti ir slėpti tiesą, atsikratant liudininkų“, – sakoma jos pranešime, paskelbtame platformoje „Telegram“.

Ji taip pat padėkojo ukrainiečių pareigūnams, pradėjusiems tyrimą dėl nužudymo.

Apie V. Šyšovo mirtį pranešta baltarusių olimpietei Kryscinai Cimanouskajai pareiškus, kad ji buvo priversta pasitraukti iš Tokijo olimpiados ir buvo grasinta išsiųsti ją namo, kai sportininkė socialiniuose tinkluose sukritikavo Baltarusijos lengvosios atletikos federaciją.

Sprinterė, kuriai Lenkija pirmadienį išdavė humanitarinę vizą, sakė bijanti atsidurti už grotų, jei sugrįš į tėvynę, kurios valdžia persekioja prezidento oponentus, žmogaus teisių aktyvistus ir žurnalistus.

K. Cimanouskajos vyras Arsenijus Zdanevičius naujienų agentūrai AFP sakė pabėgęs iš Baltarusijos ir turįs vilties „artimiausioje ateityje“ susitikti su savo sutuoktine.

Pernai gruodį Tarptautinis olimpinis komitetas nušalino A. Lukašenką ir vyresnįjį jo sūnų Viktarą nuo olimpinių žaidynių ir kitų organizacijos renginių dėl sportininkų persekiojimo už jų politines pažiūras.

A. Lukašenka gegužę išprovokavo tarptautinį pasipiktinimą, pasiuntė naikintuvą perimti oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių. Lėktuvą priverstinai nutupdžius Minske buvo sulaikytas juo skridęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 03 12:14
Spausdinti