Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


RUGSĖJO 11-OJI
Karas be pabaigos: kaip Rugsėjo 11-oji pakeitė pasaulį
IQ

Rugsėjo 11-osios dvidešimtmečio sukaktis bus dar viena proga pasvarstyti, kaip pasaulį pakeitė ši neregėto masto teroristų ataka prieš galingiausią pasaulio valstybę.

Išpuolio padarinius pajuto daugelis pasaulio gyventojų ne tik dėl sugriežtėjusios patikros oro uostuose, bet ir akylesnio specialiųjų tarnybų dėmesio pavojingai svyruojant svarstyklėms tarp asmens laisvių ir saugumo.

Rugsėjo 11-oji nulėmė du karus, į kuriuos su JAV įsitraukė ir Vakarų sąjungininkai: 2001-aisiais įsiveržta į Talibano valdytą ir teroristų prieglobsčiu buvusį Afganistaną, o 2003-iaisiais – į Iraką, kurio diktatorius Saddamas Husseinas buvo kaltinamas remiant teroristus.

Tragedijos dvidešimtmečio sukaktis buvo viena priežasčių, kodėl JAV prezidentas Joe Bidenas skubėjo išvesti karius iš Afganistano, esą įvykdžiusius savo misiją. Tai sulaukė kritikos bangos, nes Talibanas be kovos užėmė didžiąją šalies dalį ir sostinę Kabulą, net nespėjus visiškai pasitraukti amerikiečių kariams. Rugpjūtį Vakarų šalys karštligiškai evakavo savo piliečius ir joms talkinusius afganistaniečius.

2001 m. rugsėjo 11 d. teroristų grupuotės „Al-Qaeda“ smogikai užgrobė keturis keleivinius lėktuvus ir juos nukreipė į skirtingus taikinius – į Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius Niujorke ir Pentagoną Vašingtone. Ketvirtasis lėktuvas, kaip manoma, turėjo rėžtis į Kapitolijaus rūmus, tačiau taikinio nepasiekė. Teroristų ataka nusinešė 2977 žmonių gyvybę. Afganistane amerikiečiai prarado 2,5 tūkst. karių.

„Al-Qaedos“ vadovas Osama bin Ladenas buvo nukautas Pakistane dar 2011 m., tačiau kova su teroristais toli gražu nelaimėta – jų grupuotės siautėja Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose.

BEREKLAMOS:

2021 09 11 06:30
Spausdinti