Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Kai tuščios autobusų kėdės supainiojamos su burkas dėvinčiomis moterimis
IQ

Norvegų nacionalistų grupės „Pirmiausia tėvynė“ (norv. Fedrelandet viktigst) „Facebook“ paskyroje paskelbtos tuščių maršrutinio autobuso kėdžių nuotraukos autorius paklausė tik tiek – ką matote?

(Facebook nuotr.) Trylika tūkstančių narių turinčioje uždaroje, antiimigracines nuostatas išpažįstančių norvegų grupėje tos šešios tuščios autobuso vietos sukėlė diskusijų audrą. Į pirmuosius naujienų puslapius įrašas pateko, žinoma, ne dėl vaizduojamo turinio, o dėl reakcijų ir emocijų, kurias išreiškė daugelis grupės narių. „Atrodo labai gąsdinančiai, turėtų būti uždrausta. Juk niekada nežinai, kas slepiasi po jomis. Tai galėtų būti teroristai su ginklais“, – rašė vienas iš grupės sekėjų. Kiti gailėjosi moterų, vadindami jas aukomis ir kalinėmis, o islamo religiją – prakeiksmu Vakarų pasauliui.
Atrodo labai gąsdinančiai, turėtų būti uždrausta. Juk niekada nežinai, kas slepiasi po jomis. Tai galėtų būti teroristai su ginklais.
Treti reikalavo išvaryti juos iš šalies: „Tikėjausi, jog tai nutiks tik 2050 m., bet tai vyksta jau dabar“. Ir visa tai tik dėl to, kad tuščios keleivių sėdynės buvo supainiotos su moterimis, vilkinčiomis burkas – tradicinį, visą kūną dengiantį apdarą, paplitusį musulmoniškose valstybėse.

Juokas pro ašaras

„Blogiausiu Norvegijos interneto troliu ir tuo besididžiuojančiu“ save vadinantis Johanas Slåttavikas, kuris ir paskelbė šią nuotrauką, Norvegijos televizijai TV2 sakė, kad tai buvo eksperimentas siekiant pamatyti žmonių reakcijoms ir pabrėžti, jog egzistuoja riba tarp konstruktyvios kritikos imigracijai ir aklo rasizmo.
„Man buvo įdomu, kaip žmonių reakcijos priklauso nuo aplinkinių požiūrio ir jo raiškos“, – sakė J. Slåttavikas.
Įrašas išplito, kai jį viešai paskelbė buvęs Norvegijos parlamento narys, leiboristų partijos atstovas Sindre Beyeris, taip pat sekęs minimą grupę socialiniame tinkle. Kartu su klausimu: „Kas nutinka, kai tuščio autobuso nuotrauka yra paskelbiama šlykščioje feisbuko grupėje ir beveik visi mano, kad mato burkas?“, jis pasidalino ir 23 puslapių nuotraukomis su grupės sekėjų komentarais. Duodamas interviu naujienų tarnybai „Nettavisen“, S. Beyeris sakė, kad buvo šokiruotas pamatęs, kaip greitai sklinda neapykanta ir suklastotos naujienos: „Tiek pagiežos tuščioms autobuso sėdynėms rodo, kad prietarai vis dar nugali sveiką protą.“

Siekia drausti

Pastaruoju metu Norvegijoje pasirodė siūlymų įvesti draudimus dėvėti burkas ir nikabus vaikų darželiuose, mokyklose bei universitetuose. Šalies mažumos vyriausybė, centro dešinės konservatorių ir populistinės „Progreso“ partijos koalicija tiki užsitikrinsianti opozicijos palaikymą sprendimui priimti. Imigracijos ir integracijos ministras Peras Sandbergas yra minėjęs, kad nei burkų, nei nikabų negali būti norvegų mokyklose, nes turi būti išlaikyta pamatinė galimybė komunikuoti. Draudimus dėvėti veidą dengiančius apdarus yra įsivedusios Prancūzija, Olandija, Belgija, Bulgarija bei Bavarijos regionas Vokietijoje. Pastarosios šalies kanclerė Angela Merkel yra sukritikavusi šariato teisę dėl reikalavimo dengti veidą viešose vietose: „Tai yra netinkama ir turi būti uždrausta visur, kur tai įmanoma legaliai padaryti.“
2017 08 03 14:36
Spausdinti