Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
K. Harris: kas yra J. Bideno pasirinkta kandidatė į JAV viceprezidentes?
IQ
Scanpix.com
Kandidatė į JAV viceprezidentes K. Harris.

Po nepavykusio bandymo laimėti JAV demokratų partijos prezidentinę nominaciją Kamala Harris gaus naują šansą patekti į Baltuosius rūmus kitokiu amplua.

Portalo BBC teigimu, Kalifornijos senatorė vienu metu sugebėjo patraukti visų dėmesį savo stipriais pasirodymais debatuose ir aršia kritika tuomečiam konkurentui dėl prezidentinės nominacijos Joe Bidenui. Bet iki 2019 m. galo jos rinkimų kampanija išsisėmė.

Tačiau dabar buvęs jos konkurentas J. Bidenas pasirinko 55-erių K. Harris dešiniąja ranka – demokratų kandidate į viceprezidentes.

Kas yra K. Harris?

Ši demokratų politikė gimė Kalifornijos valstijoje esančiame Oklando mieste, imigrantų šeimoje: mama kilusi iš Indijos, o tėvas – iš Jamaikos.

Po tėvų skyrybų K. Harris užaugino vėžį tyrinėjanti mokslininkė ir pilietinių teisių aktyvistė hinduistė mama Shyamala Gopalan Harris.

Būsimoji politikė buvo gan plačiai supažindinta su indišku kultūros paveldu ir lydėdavo mamą kelionėse į Indiją, tačiau K. Harris yra pripažinusi, kad jos motina buvo gan aktyviai įsiliejusi į Oklando juodaodžių kultūrą, įtraukusi ir abi dukras.

„Mano motina labai gerai suprato, kad augina dvi juodaodes dukras, – K. Harris rašė savo autobiografijoje „The Truths We Hold“. – Ji žinojo, kad naujoji tėvynė matys Mayą (politikės sesė – red. past.) ir mane kaip juodaodes mergaites, todėl ji buvo pasiryžusi užtikrinti, kad mes užaugtume pasitikinčiomis, besididžiuojančiomis juodaodėmis moterimis.“

Senatorės K. Harris gyvenimas trumpam buvo nusikėlęs ir į Kanadą. Kai jos motina gavo dėstytojos darbą McGillio universitete, būsimoji politikė ir jos jaunesnioji sesė Maya persikraustė kartu ir 5 metus mokėsi Monrealio mokykloje.

Auštąją mokyklą politikė lankė JAV, 4 metus praleido viename iš labiausiai istoriškai juodaodžių dominuojamų mokslo įstaigų – Howardo universitete. K. Harris teigimu, būtent čia įgyta gyvenimo patirtis suformavo jos bendrą pasaulėžiūrą.

K. Harris visad jautėsi patogiai dėl savo identiteto ir dažniausiai save apibrėžia tiesiog kaip „amerikietę“ – ji įsitikinusi, kad politikai neturėtų būti kategorizuojami pagal savo odos spalvą ar kilmę.

Karjera teisinėje sistemoje

Po 4 metų studijų Howardo universitete K. Harris toliau mokslus tęsė Kalifornijos universitete ir galiausiai karjerą pradėjo Kalifornijos Alamedos apygardos prokuratūroje.

2003 m. ji tapo San Fransisko prokurore, vėliau išrinkta pirmąja moterimi ir pirmąja nebaltaode  daugiausia gyventojų šalyje turinčios Kalifornijos valstijos generaline prokurore.

Per savo beveik dvi kadencijas generalinės prokurorės poste K. Harris pelnė kylančios demokratų partijos žvaigždės reputaciją, kuria 2017 m. pasinaudojo rinkimuose į JAV senatorės postą.

Nuo jos išrinkimo į Senatą buvusi prokurorė sulaukė progresyviųjų šalies politikų palankumo dėl savo aršumo apklausiant tuometį kandidatą į JAV aukščiausiąjį teismą Brettą Kavanaughą ir generalinį prokurorą Williamą Barrą.

Noras patekti į Baltuosius rūmus

Praėjusių metų pradžioje paskelbus apie ketinimus siekti prezidento posto, K. Harris kandidatūra buvo pasitikta su entuziazmu. Tačiau senatorei taip ir nepavyko tinkamai pateikti savo kampanijos tikslų, konkrečiai atsakyti, ką ji ketina daryti esminiais klausimais, tokiais kaip sveikatos apsauga.

Jai nepasisekė tinkamai išnaudoti ir esminio savo bruožo – puikių debatavimo gebėjimų, įgautų dirbant prokurore, kuriuos dažniausiai išnaudodavo puldama J. Bideną.

K. Harris, Kalifornijos demokratė, turinti darbo patirties teisėsaugoje, bandė laviruoti tarp progresyviųjų ir labiau centristinių partijos pusių, tačiau galiausiai tapo nepatraukli nė vienai. Apie pasitraukimą iš kovos politikė paskelbė 2020 m. pradžioje.

Kovą K. Harris išreiškė palaikymą J. Bidenui ir teigė, kad „padarys viską, kas nuo jos priklauso, kad padėtų jam tapti kitu JAV prezidentu“.

Jos nuomonė nusikaltimų ir policijos klausimais

K. Harris kandidatūra į prezidentus į dienos šviesą iškėlė ir jos nuveiktus darbus būnant Kalifornijos prokurore.

Nors kai kuriais klausimais kaip homoseksualių asmenų santuokos ar mirties bausmės uždraudimas ji linksta labiau į kairę, politikė ne kartą iš progresyviosios partijos pusės sulaukė kritikos dėl nepakankamo progresyvumo.

Dar pačioje K. Harris kampanijos pradžioje San Fransisko universiteto teisės profesorė Lara Bazelon parašė neigiamą straipsnį apie kandidatę ir ją apkaltino vengiant kalbėti kitomis progresyviomis temomis, kaip policijos, narkotikų politikos reformos ir klaidingi žmonių apkaltinimai. 

Politikė, save įvardijusi „progresyviąja prokurore“, bandė atkreipti rinkėjų dėmesį į kitus labiau kairesnius jos karjeros nuopelnus: kūno kamerų pritaisymą kai kuriems Kalifornijos teisingumo departamento pareigūnams ar nusikaltimų statistikos visuomenei išviešinimą. Tačiau šie juos nuopelnai kairiųjų ypač nesužavėjo.

„Kamala yra farė“ tapo dažnai kartojama fraze per jos kampaniją ir nepaliko jokių šansų laimėti kairesnės demokratų partijos pusės palaikymą per išankstinius rinkimus. Tačiau kai kurios darbo teisėsaugoje kvalifikacijos gali pasitarnauti galutiniuose rinkimuose, kai reikės patraukti savo pusėn labiau demokratų centristų ir nepriklausančių partijoms palaikymą.

Ir dabar, vykstant rimtiems rasiniams neramumams ir netylant diskusijoms dėl policijos žiaurumo, K. Harris sugebėjo išnaudoti savo įtaką ir žinomumą garsindama progresyviąją politiką. Pokalbių laidose ji šneka apie policijos elgesio pokyčių būtinybę, tviteryje rašo apie būtinybę suimti 26-erių juodaodę Breonną Taylor nužudžiusius pareigūnus, taip pat dažnai šneka apie poreikį kovoti su sisteminiu rasizmu.

Tačiau kai pradedama kalbėti apie progresyviąją iniciatyvą nurėžti finansavimą policijai ir tuos pinigus skirti socialinėms programoms – politikai, kuriai prieštarauja J. Bidenas, K. Harris atsitveria tylos siena, užtuot pasakojusi apie viešojo saugumo „permąstymą“.

2020 08 13 10:03
Spausdinti