Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KLIMATO KAITA IR MITYBA
Jungtinės Tautos: kiekvienam vaikui iškilusi „betarpiška grėsmė“
BNS
Pixabay
Vaikai.

Pasaulis nesugeba apsaugoti vaikų nuo pavojų sveikatai, kuriuos kelia klimato kaita ir prasta mityba, sakoma trečiadienį paskelbtoje svarbioje Jungtinių Tautų ataskaitoje, kurioje perspėjama, kad kiekvienam vaikui iškilusi „betarpiška grėsmė“.

Pasak daugiau kaip 40 pasaulyje garsių vaikų ir paauglių sveikatos ekspertų, nė viena šalis adekvačiai neapsaugo naujos kartos nuo poveikio, kurį daro tarša anglies dioksidu, gamtos naikinimas ir kaloringas perdirbtas maistas.

Ekspertai teigia, kad per didelė tarša anglies dioksidu, kurio didžiausią dalį nulemia turtingesnės šalys, „kelia pavojų visų vaikų ateičiai“ ir sukels jiems papildomų pavojų sveikatai, nuo mirtinų karščio bangų iki didesnio atogrąžų ligų išplitimo.

Ataskaitoje, kurią užsakė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir UNICEF, taip pat atkreipiamas dėmesys į grėsmę, kurią vaikams kelia žalinga riebaus ir saldaus maisto, alkoholio ir tabako rinkodara.

„Didžioji žinia ta, kad nė viena šalis šiandien ir ateičiai nesaugo vaikų sveikatos“, – sakė Londono universiteto koledžo Pasaulio sveikatos instituto direktorius Anthony Costello. „Kalbant apie oro taršos žalą vaikų plaučiams, turime labai mažai laiko tam išspręsti, – naujienų agentūrai AFP teigė jis. – Turime sprendimus, bet neturime politinio vadovavimo ir valios tai daryti.“

Medicinos žurnale „The Lancet“ išspausdintoje ataskaitoje 180 valstybių reitinguojamos pagal vaikų išgyvenamumą, švietimą ir mitybą. Pagal šiuos kriterijus mažiau išsivysčiusios šalys, tokios kaip Centrinės Afrikos Respublika (CAR) ir Čadas, atrodo ypač prastai, palyginti su turtingomis šalimis, pavyzdžiui, Norvegija ar Nyderlandais.

Tačiau vaizdas didele dalimi pasikeičia įvertinus oro taršos poveikį. „Pasaulio sprendimų priėmėjai nuvilia šiandienos vaikus ir jaunimą: neapsaugodami jų sveikatos, neapsaugodami jų teisių ir neapsaugodami jų planetos“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Nutukusių vaikų – 11 kartų daugiau

Maždaug 250 mln. jaunesnių nei penkeri metai vaikų mažų ir vidutinių pajamų šalyse gresia sulėtėjęs vystymasis ir žemas ūgis dėl prastos mitybos ir kitokio skurdo poveikio, nurodo ataskaitos autoriai. Tuo pačiu metu nutukusių vaikų skaičius pasaulyje išaugo 11 kartų, palyginti su 1975 metais, ir dabar jų yra 124 milijono.

„Kai kuriose šalyse vaikai per metus pamato iki 30 tūkst. televizijos reklamų. Be to, nepaisant pramonės savireguliacijos, vienas tyrimas parodė, kad vaikai Australijoje galėjo 51 mln. kartų matyti alkoholio reklamas per televizijos sporto transliacijas per vienus metus. Industrijos reguliavimas neveiksmingas“, – sakė A. Costello. „Be to, tikrovė dar gali būti daug blogesnė: turime mažai skaičių dėl didžiulio į vaikus nukreiptos reklamos ir algoritmų augimo socialinėje žiniasklaidoje“, – pabrėžė jis.

Ataskaitos autoriai paragino vyriausybes smarkiai sumažinti taršą anglies dioksidu, kaip numatyta Paryžiaus klimato susitarime, ir griežtinti žalingos rinkodaros reguliavimą.

Pagal dabartinius pažadus dėl taršos Žemės temperatūra iki 2100 metų padidės daugiau kaip trimis Celsijaus laipsniais, o tai „nuves prie niokojamų pasekmių vaikams“, pradedant jūrų lygio kilimu, karščio bangų ir baigiant ligomis ir prasta mityba.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 19 14:33
Spausdinti