Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KRIZĖ
Jungtinės Karalystės BVP antrąjį ketvirtį padidėjo 4,8 proc.
BNS
Scanpix

Vyriausybei pradėjus švelninti dėl koronaviruso pandemijos nustatytus apribojimus, Jungtinės Karalystės (JK) bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, padidėjo 4,8 proc., parodė ketvirtadienį paskelbti išankstiniai Nacionalinės statistikos tarnybos (ONS) duomenys.

Palyginti su 2020 metų balandžio–birželio mėnesiais, šalies BVP pašoko 22,2 procento.

Analitikai prognozavo, kad per ketvirtį JK BVP padidės vidutiniškai 4,8 proc., o metinis prieaugis sudarys vidutiniškai 22,1 proc., rašo portalas „Trading Economics“.

Valstybės išlaidos antrąjį ketvirtį padidėjo 6,1 proc., o vartotojų išlaidos išaugo 7,3 procento. Tačiau verslo kapitalo investicijos sumažėjo 0,5 procento.

Pirmąjį ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, šalies BVP smuko 1,6 proc., pranešė ONS. Metinis nuosmukis sausio–kovo mėnesiais siekė 6,1 procento. 

„Šiandien paskelbti skaičiai rodo, kad mūsų ekonomika taisosi ir matyti tvirtų atsigavimo ženklų“, – atskirai paskelbtame pranešime pareiškė iždo kancleris Rishi Sunakas.

Tačiau bendras JK BVP tebėra 4,4 proc. mažesnis negu prieš koronaviruso pandemiją, tai yra 2019 metų ketvirtąjį ketvirtį.

ONS taip pat pateikė naujausius BVP mėnesio duomenis, kurie parodė, kad birželį, tai yra prieš tai, kai Anglija nuo liepos atšaukė beveik visus karantino apribojimus, JK ekonomika paaugo 1 procentu.

Be to, statistikos tarnyba pranešė, kad pramonės gamyba šalyje birželį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, smuko 0,7 proc., nors buvo tikėtais vidutiniškai 0,3 proc. prieaugio. Palyginti su 2020 metų birželiu, pramonės gamyba padidėjo 8,3 proc. ir prieaugis buvo mažesnis už prognozuotus vidutiniškai 9,4 procento.

Įvairioms pasaulio šalims pradėjus skiepyti gyventojus ir atšaukinėti karantino apribojimus, rinkos atidžiai stebi ir ekonomikos augimo, ir infliacijos duomenis.

Analitikai įspėja, kad spartus vartotojų kainų kilimas gali priversti centrinius bankus palūkanų normas padidinti anksčiau negu tikimasi, o tai pakenktų ekonomikos atsigavimui.

Tačiau trečiadienį spaudimas kiek nusilpo, nes oficialūs duomenys parodė, kad mėnesio infliacija JAV gerokai sumažėjo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 12 11:24
Spausdinti