Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


MIGRANTŲ KRIZĖ
JT: migrantų krizę tirti išsiųsta komanda negali patekti į Baltarusiją ar Lenkijos pasienį papildytas
BNS
Unsplash

Jungtinės Tautos antradienį pranešė, kad jos tyrėjams nebuvo leista patekti į Baltarusijos ir Lenkijos pasienį, tačiau jų atliktas tyrimas atskleidė „sunkias sąlygas“, su kuriomis susiduria ten įstrigę migrantai.

JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro (OHCHR) komanda lapkričio 29-gruodžio 3 dienomis lankėsi Lenkijoje, tačiau „jai nebuvo leista patekti į ribojamąją pasienio zoną, žurnalistams sakė biuro atstovė Liz Throssell.

Ir Baltarusija, deja, nepatenkino mūsų prašymo dėl apsilankymo, sakė ji.

„Raginame abiejų šalių valdžią užtikrinti prieigą prie pasienio zonų... ir nutraukti praktiką, keliančią grėsmę pabėgėliams ir kitiems migrantams“, – pridūrė L. Throssell.

Tūkstančiai migrantų iš Vidurinių Rytų praeitą mėnesį buvo kelioms savaitėms įstrigę stovykloje prie Baltarusijos sienos su Lenkija, vildamiesi patekti į Europos Sąjunga.

Gauta pranešimų, kad kažkiek migrantų dėl nepakeliamų sąlygų mirė.

Vakarų šalys kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą.

Baltarusija tokius kaltinimus atmeta ir ragina ES įsileisti migrantus.

L. Throssell antradienį paragino „abi šalis skubiai spręsti šią siaubingą padėtį laikantis savo įsipareigojimų pagal tarptautinius žmogaus teisių įstatymus ir teisės aktus dėl pabėgėlių“.

Anot jos, negavusi leidimo patekti į pasienį, JT komanda apklausė 31 asmenį, atvykusį į Lenkiją per Baltarusiją laikotarpiu nuo šių metų rugpjūčio iki lapkričio.

„Jie papasakojo apie varganas sąlygas abiejose sienos pusėse, kai nėra jokios ar tik ribota prieiga prie maisto, gėlo vandens ir pastogės, dažnai lauke spaudžiant šalčiui“, – sakė L. Throssell.

Pasak jos, dauguma JT komandos apklaustų asmenų tvirtino, kad Baltarusijos pusėje buvo mušami saugumo pajėgų ar sulaukė jų grasinimų.

Migrantai taip pat sakė, kad „Baltarusijos saugumo pajėgos vertė juos kirsti sieną, davė jiems nurodymus, kada ir kur kirsti sieną, ir neleido žmonėms išvykti iš pasienio zonos ir sugrįžti į Minską“.

„Keli apklausti asmenys sakė, kad Baltarusijos saugumo pajėgos reikalavo lupikiškų sumų už maistą ir vandenį“, – sakė OHCHR atstovė.

„Raginame Baltarusiją nuodugniai ištirti šiuos nerimą keliančius tvirtinimus, įskaitant kaltinimus dėl prievartos bei netinkamo elgesio, ir nedelsiant nutraukti tokią praktiką“, – sakė ji.

Tyrėjai taip pat išklausė daug liudijimų, kad žmonės, įskaitant vaikus ir asmenis, ketinusius prašytis prieglobsčio, „buvo nedelsiant ir automatiškai iš Lenkijos grąžinami į Baltarusiją“, sakė L. Throssell ir pridūrė, kad daugelis migrantų „daug kartų kirto sieną abiem kryptimis“.

Ji pasmerkė Lenkijos priimtus teisės aktus, numatančius, kad asmenys, patekę į šalį per neoficialius sienos kirtimo punktus, turi būti nedelsiant grąžinami.

Pasak OHCHR atstovės, Lenkija turėtų peržiūrėti šiuos teisės aktus ir vykdyti prasmingus individualius vertinimus atskirų asmenų apsaugos poreikiams nustatyti laikantis tarptautinės teisės draudimų dėl grąžinimo ir kolektyvinio asmenų išsiuntimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 21 13:07
Spausdinti