Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
JAV Senatas pripažino antrąjį D. Trumpo apkaltos teismą neprieštaraujančiu konstitucijai
BNS
AP-Scanpix
Balsavimas Senate.

JAV Senatas antradienį pradėjo buvusio prezidento Donaldo Trumpo antrąjį apkaltos teismą nuo sukrečiančio vaizdo įrašo, kuriame matyti, kaip jo šalininkai atakuoja Kongresą, demonstracijos, bet respublikonų senatoriai leido suprasti, kad eksprezidentas vargu ar bus pripažintas kaltu.

Senatoriai 56 balsais prieš 44 nutarė, kad šis istorinis procesas neprieštarauja konstitucijai, ir atmetė D. Trumpo advokatų pastangas jį blokuoti argumentuojant, kad buvęs prezidentas negali būti teisiamas įstatymų leidėjų.

Per balsavimą, surengtą prieš trečiadienį vyksiantį pagrindinį apkaltos bylos nagrinėjimą, šeši respublikonai palaikė visus 50 demokratų Senate, kuriame abi partijos turi vienodą įstatymų leidėjų skaičių.

Nors balsavimas atspindėjo kuklų abiejų partijų nusiteikimą veikti kartu, jo rezultatas rodo, kad demokratams vargu ar pavyks pasiekti 17 respublikonų palaikymą, reikalingą dviejų trečdalių balsų daugumai, kad D. Trumpas būtų nuteistas už maišto kurstymą.

D. Trumpas yra pirmasis prezidentas, kuriam kada nors teko patirti du apkaltos procesus – jis buvo išteisintas 2020 metais dėl kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia. Be to, tai yra pirmas kartas istorijoje, kai teisiamas jau nebeužimantis posto prezidentas.

Anksčiau abi pusės išdėstė įžanginius argumentus. Demokratai argumentavo, kad D. Trumpas sulaužė priesaiką, atvirai stengdamasis žūtbūt išsilaikyti valdžioje, kai lapkritį pralaimėjo rinkimus Joe Bidenui.

Atsisakydamas priimti pralaimėjimą D. Trumpas skleidė melą apie rinkimų klastojimą ir ne kartą spaudė pareigūnus, įskaitant savo viceprezidentą Mike'ą Pence'ą, mėginti užblokuoti valdžios perdavimą.

Galiausiai sausio 6-ąją D. Trumpas paragino netoli Baltųjų rūmų susirinkusius savo įtūžusius šalininkus „nuožmiai kovoti“. Minia skandavo „Sustabdykit [rinkimų] vagystę“, o paskui atakavo Kapitolijų, kur M. Pence'as ir įstatymų leidėjai buvo susirinkę patvirtinti J. Bideno pergalės.

„Jeigu Kongresas tiesiog stovėtų visiškai nuošalyje tokio nepaprasto nusikaltimo prieš Respubliką akivaizdoje, tai skatintų būsimus prezidentus naudotis valdžia visiškai nesibaiminant atskaitingumo“, – sakė vienas iš apkaltos vadovų demokratų Joe Neguse'as.

Tačiau bene didžiausią įspūdį padarė puošnioje Senato salėje parodytas ilgas vaizdo montažas iš D. Trumpo šalininkų sausio 6-ąją surengto JAV Kapitolijaus šturmo scenų.

Tame vaizdo įraše buvo D. Trumpo kalbos prieš riaušes ištraukų, o po jų sekė smurto scenos, jo šalininkams įsiveržus į Kapitolijų.

Daugelis senatorių patys matė šiuos įvykius ir buvo priversti sprukti nuo riaušininkų.

„Jeigu tai nėra apkaltos vertas nusižengimas, tuomet tokio dalyko apskritai nėra“, – sakė apkaltos komandas vadovas Jamie Raskinas.

Tramdydamas ašaras J. Raskinas pasakojo, kaip jis kartu su savo šeimos nariais, atvykusiais stebėti J. Bideno pergalės patvirtinimo, įstrigo salėje, aidint „garsui, tarsi į duris būtų trankoma taranu – tai baisiausias garsas, kokį kada nors esu girdėjęs“.

„Tai negali būti Amerikos ateitis“, – senatorius perspėjo apkaltos vadovas.

Respublikonas senatorius Jamesas Inhofe'as sakė naujienų agentūrai AFP, kad per posėdį parodytas vaizdo įrašas buvo „gana paveikus“.

Demokratai „pasirinktinai pateikė kai kuriuos dalykus, padariusius didelį įspūdį“, kalbėjo jis ir pridūrė, kad dar nėra apsisprendęs, kaip balsuos per galutinį apkaltos balsavimą.

Tačiau D. Trumpo advokatas Davidas Schoenas sakė, kad Senatas neturi jurisdikcijos teisti kadenciją baigusį D. Trumpą, ir perspėjo, kad šis procesas gali „sudraskyti šalį“.

Dėl jo Jungtinės Valstijos liks „daug labiau susiskaldžiusios, o mūsų padėtis pasaulyje bus smarkiai pabloginta“, argumentavo teisininkas.

Visgi respublikonas senatorius Billas Cassidy, balsavęs, kad procesas būtų tęsiamas, tviteryje parašė, kad demokratų „konstituciniai argumentai daug stipresni“ negu D. Trumpo advokatų.

Po antradienio įžanginių pareiškimų, pateiktų antradienį demokratų „apkaltos vadovų“ ir D. Trumpo advokatų, abi pusės nuo trečiadienio pradės išsamiai dėstyti savo argumentus, pradedant nuo demokratų.

Pagal apkaltos taisykles, argumentams pateikti kiekvienai pusei bus suteikta iki 16 val. per dvi dienas, posėdžius pradedant vidurdienį vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

Be to, dar keturios valandos bus suteiktos senatorių klausimams.

Beprecedentis procesas

D. Trumpas yra pirmasis JAV prezidentas, kuriam dukart buvo iškeltos apkaltos bylos. 2020 metais jis buvo išteisintas dėl kaltinimų piktnaudžiavus valdžia.

D. Trumpas tai pat yra pirmasis buvęs prezidentas, kurio apkaltos teismo procesas vyksta jam jau palikus Baltuosius rūmus.

Jo advokatai daugiausiai remiasi procedūriniu argumentu, kad buvęs prezidentas negali būti teisiamas. Procesą Senate jie vadino „absurdišku“.

Jie taip pat argumentuoja, kad bet kokie D. Trumpo pasisakymai per mitingą sausio 6-ąją yra ginami konstitucijoje įtvirtintos žodžio laisvės ir negali būti laikomi įsakymu pulti Kongresą.

Esant dabartiniam jėgų santykiui beveik neabejotina, kad D. Trumpas, šiuo metu užsidaręs savo privačiame prabangiame kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje, bus išteisintas.

Paakinti ketverius metus skambėjusių D. Trumpo populistinių pareiškimų, kad jis kovoja prieš politinį elitą paprastų žmonių vardan, daugybė respublikonų rinkėjų toliau remia buvusį prezidentą, kreipdami savo partiją dar toliau į dešinę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 10 09:03
Spausdinti