Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


NAUJAS PUSLAPIS
JAV Rinkikų kolegija patvirtino J. Bideno pergalę
BNS
Scanpix
Joe Bidenas.

Joe Bidenas pirmadienį buvo oficialiai patvirtintas išrinktuoju JAV prezidentu per Rinkikų kolegijos balsavimą, užveriantį beveik visas galimybes prezidentui Donaldui Trumpui užginčyti savo pralaimėjimą.

J. Bidenui paraginus amerikiečius „atversti naują lapą“ po visuomenę suskaldžiusių rinkimų, rinkikai visose valstijose susirinko balsuoti, o Kalifornija buvusiam viceprezidentui suteikė 270 balsų daugumą ir atvėrė kelią perimti Baltuosius rūmus sausio 20 dieną.

Daugiau kaip 200 metų gyvuojančios Rinkikų kolegijos procedūra tėra formalumas, patvirtinantis per visuotinius rinkimus balsavusių žmonių valią, bet šiemet ji sulaukė ypatingo dėmesio, nes praeitą mėnesį įvykęs balsavimas buvo labai įtemptas, o D. Trumpas atsisakė pripažinti pralaimėjęs.

Kalifornijos rinkikai pradėjo ploti, kai pirmininkaujantis pareigūnas paskelbė, kad jie visi parėmė J. Bideną ir kad niekas nebalsavo prieš jį. Tuo momentu buvo užtikrinta J. Bideno, kaip šalies 46-ojo prezidento, pergalė.

J. Bidenas pareiškė, kad JAV demokratija pasirodė esanti „atspari“ D. Trumpo „piktnaudžiavimui valdžia“, pirmąkart po rinkimų plačiai kritikuodamas savo oponentą. Kalbėdamas Vilmingtono mieste Delavero valstijoje, kurioje jis gyvena, J. Bidenas sakė, kad prezidentas ir jo sąjungininkai „atsisakė gerbti žmonių valią, įstatymų viršenybę ir mūsų konstituciją“.

J. Bidenas turėjo omenyje D. Trumpo remiamus respublikonų ieškinius, pateiktus keliose valstijose, kad rinkimų rezultatai būtų atmesti. Po tvirtos J. Bideno pergalės lapkričio 3-iosios rinkimuose D. Trumpas toliau atkakliai tvirtina, kad tikrasis laimėtojas yra jis, nors nepateikia jokių įrodymų tokioms savo kalbos pagrįsti.  

Ne vieną savaitę atkakliai bandę užginčyti rezultatus teismuose, kurie visus skundus atmetė, D. Trumpas ir jo sąjungininkai respublikonai praėjusią savaitę pabandė įtikinti Aukščiausiąjį Teismą anuliuoti 62 rinkikų balsus už J. Bideną keturiose valstijose. D. Trumpui palanki teismo nutartis būtų suteikusi jam šansą tęsti pastangas pakeisti rinkimų rezultatus. Tačiau Aukščiausiasis Teismas penktadienį vienbalsiai atmetė šį ieškinį. 

Dezinformacija

Rinkikų kolegijos balsavimas, patvirtinęs demokrato pergalę, faktiškai deda tašką šiuose rinkimuose. J. Bideno pergalė, pavertusi D. Trumpą vienu iš retų Amerikos prezidentų, dirbusių tik vieną kadenciją, vainikavo jo kampaniją, per kurią politikos veteranas žadėjo įveikti COVID-19 pandemiją, panaikinti politinį susiskaldymą ir grįžti prie tradicinės JAV diplomatijos.    

Iki šiol dauguma Kongreso respublikonų arba reiškė paramą D. Trumpo kalboms apie suklastotus rinkimus, arba nieko tuo klausimu nekomentavo. Tačiau daugelis jų atsisakė vadinti J. Bideną išrinktuoju prezidentu. Dezinformacija, kurią uoliai skleidė prezidentas ir populiarūs televizijos „Fox News“ laidų vedėjai bei įvairias sąmokslo teorijas skelbiantys leidiniai, tokie kaip „Newsmax“, pakirto daugelio amerikiečių pasitikėjimą savo valstybės institucijomis.  

Tūkstančiai D. Trumpo šalininkų, tarp kurių buvo daug kraštutinių dešiniųjų grupių narių, savaitgalį surengė mitingą Vašingtone, per kurį susirėmė su atsakomojo protesto dalyviais. Tuo metu Džordžijoje maskuojamaisiais drabužiais vilkėję ginkluoti aktyvistai surengė eitynes prie valstijos Kapitolijaus Atlantoje, reikšdami paramą D. Trumpo kalboms apie suklastotus rinkimus. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad tik kas ketvirtas respublikonų rinkėjas pripažįsta rinkimų rezultatus.   

Pirmadienį D. Trumpas tviteryje vėl pažėrė virtinę grasinimų ir nepagrįstų kaltinimų apie „masinį sukčiavimą“ per rinkimus bei paskelbė, kad rinkimų rezultatų patvirtinimas bus „griežtą bausmę užtraukiantis nusikaltimas“. Tačiau įstatyminis Rinkikų kolegijos sprendimas faktiškai atėmė iš D. Trumpo bet kokias galimybes užginčyti savo pralaimėjimą.  

Prieš J. Bideno inauguraciją beliko vienas svarbus formalumas – sausio 6 dieną per bendrą abejų Kongreso rūmų posėdį, kuriam pirmininkaus viceprezidentas Mike'as Pence'as, bus atplėšti vokai ir oficialiai suskaičiuoti Rinkikų kolegijos narių balsai.      

Netgi uoliai D. Trumpą palaikiusi dienraščio „The Wall Street Journal“ redakcinė kolegija pareiškė kadenciją baigiančiam prezidentui, kad jo laikas baigėsi.  „Prezidento Trumpo teisinės galimybės [užginčyti rezultatus] išnaudotos. Jis ir likę Respublikonų partijos nariai gali padėti šaliai ir sau patiems, pripažindami rezultatus ir judėdami pirmyn“, – nurodė ji.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 15 08:06
Spausdinti