Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


BYLA
JAV pareiškė kaltinimus dėl kibernetinių atakų 6 rusų karinės žvalgybos nariams
BNS
Unsplash

Šešiems Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU nariams Jungtinėse Valstijose pateikti kaltinimai dėl pasaulinių kibernetinių atakų, įskaitant bandymą 2017 metais sutrikdyti rinkimus Prancūzijoje, pirmadienį paskelbė Teisingumo departamentas.

Šie šeši GRU agentai taip pat kaltinami surengę kenkėjišką ataką, naudodami išpirkos reikalaujantį virusą „NotPetya“, užkrėtusį kompiuterių visame pasaulyje. Vien trims JAV bendrovės šio puolimo padaryta žala vertinama beveik 1 mlrd. dolerių. Taip pat įtariama, kad GRU agentai bandė smogti tarptautiniams tyrimams dėl buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Kitų su šia byla siejamų kibernetinių atakų taikiniai buvo Sakartvelo žiniasklaida ir parlamentas.

JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Johnas Demersas sakė, kad minėtas šešetukas atsakingas už „labiausiai trikdančias ir žalingiausias kompiuterines atakas, kada nors priskirtas vienai grupei“.

J. Demersas nurodė, kad to paties GRU padalinio anksčiau buvo apkaltinti mėginę trikdyti 2016 metų JAV rinkimus, bet naujausiame kaltinamajame akte „nėra kaltinimų dėl kišimosi į [2020 metų] rinkimus“. Kaltinimai šešiems asmenims, iš kurių nė vienas nėra areštuotas JAV, buvo pateikti federalinei didžiajai žiuri Pitsbergo mieste Pensilvanijos valstijoje, kur, kaip pranešama, virusu „NotPetya“ buvo smogta ligoninėms.

Tarp kaltinimų minimas sąmokslas vykdyti kompiuterinį sukčiavimą ir piktnaudžiavimas, saugomų kompiuterių gadinimas ir tapatybės vagystės sunkinančiomis aplinkybėmis. Pasak J. Demerso, 2015 metų gruodį ir 2016 metų gruodį kaltinamieji organizavo kibernetines atakas, smarkiai sutrikdžiusias Ukrainos elektros tinklų darbą.

„Tai pirmasis atvejis, kai buvo pranešta apie niokojamas atakas kenkėjiškomis programomis prieš gyvybiškai svarbios civilinės infrastruktūros valdymo sistemas“, – pabrėžė pareigūnas. „Šios atakos išjungė šviesas ir šildymą vidury Rytų Europos žiemos, kai šimtų tūkstančių Ukrainos moterų, vyrų ir vaikų gyvenimas tapo tamsus ir šaltas“, – kalbėjo J. Demersas.

„Išlepintas vaikas“

Teisingumo departamentas pridūrė, kad GRU agentai prieš 2017 metų rinkimus Prancūzijoje stengėsi pavogti duomenų ir juos nutekinti, kad kad pakenktų prezidento Emmanuelio Macrono partijai ir vietos valdžiais. J. Demersas nurodė, kad 2018 metais kompiuterinių įsilaužėlių taikiniu tapo 2018 metų Pjongčango žiemos olimpiada Pietų Korėjoje, kai Rusijos sportininkams nebuvo leista joje rungtyniauti su savo vėliava, tyrėjams nustačius, kad buvo vykdoma vyriausybės remiama dopingo programa.

„Jų kibernetinė ataka apjungė išlepinto vaiko emocinę brandą su valstybės turimais ištekliais“, – kalbėjo JAV generalinio prokuroro pavaduotojas ir pridūrė, kad atakų organizatoriai mėgino sudaryti įspūdį, jog jas surengė Šiaurės Korėja. „Per [olimpiados] atidarymo ceremoniją jie paleido kenkėjiškų programų ataką „Olympic Destroyer“, ištrynusią duomenų iš žaidynes palaikančių tūkstančių kompiuterių ir juos padariusią netinkamais naudoti“, – sakė J. Demersas.

2017 metų „NotPetya“ atakos buvo daugiausiai nukreiptos prieš verslą ir gyvybiškai svarbius infrastruktūros objektus visame pasaulyje. Jungtinėse Valstijose šio puolimo taikiniais tapo ligoninės, viena siuntų milžinės „FedEx“ antrinė įmonės ir farmacijos prekių gamintoja.

Kitų metų balandį buvo pradėtos atakos naudojantis specialiai parengtais apgaulingais elektriniais laiškais, nukreiptos prieš Skripalių apnuodijimo tyrimą, vykdytą Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ir britų Gynybos mokslų ir technologijų laboratorijos (DSTL).

Sakartvele panašaus pobūdžio kibernetinio puolimo taikiniais 2018 metais tapo viena didelė žiniasklaidos įmonė. Be to, 2019 metais buvo mėginama sutrikdyti šalies parlamento kompiuterinio tinklo darbą, nurodė Teisingumo departamentas.

Kaltinamajame akte įvardyti šeši įtariamieji: 32 metų Jurijus Sergejevičius Andrijenka, 35 metų Sergejus Vladimirovičius Detistovas, 28 metų Pavelas Valerjevičius Frolovas, 29-erių Anatolijus Sergejevičius Kovaliovas, 27-erių Artiomas Valerjevičius Očičenka ir 32 metų Piotras Nikolajevičius Pliskinas. A. S. Kovaliovas 2018 metais buvo apkaltintas mėginimu įsibrauti į kompiuterius, susijusius su 2016 metų JAV rinkimų administravimu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 20 12:35
Spausdinti