Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


JAV miestai stoja prieš šalies pasitraukimą iš Paryžiaus sutarties
IQ
BNS
Greenpeace aktyvistų projekcija ant Amerikos ambasados Berlyne pastato skelbia Trumpą esant visišku nevykėliu (Reuters nuotr.).

Nepaisant prezidento Donaldo Trumpo paskelbimo dėl Paryžiaus susitarimo anuliavimo, keli JAV miestai ir valstijos pareiškė, kad laikysis šio pasaulinio susitarimo.

„Kaip Pitsbergo meras galiu jus patikinti, kad mes laikysimės Paryžiaus susitarimo gairių – dėl mūsų žmonių, mūsų ekonomikos ir ateities“, – greitai tviteryje sureagavo demokratas Billas Peduto. Jo atkirtį D.Trumpui matė daugybė vartotojų. Trys demokratų vadovaujamos valstijos – Kalifornija, Niujorkas ir Vašingtonas – taip pat deklaravo tam tikrą aplinkosauginę nepriklausomybę ir pažadėjo siekti Paryžiaus susitarimo tikslų dėl taršos „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis mažinimo. „Netikiu, kad kova su tikrove yra gera strategija“, – sakoma Kalifornijos gubernatoriaus Jerry Browno pareiškime, kuriuo skelbiama apie „Jungtinių Valstijų klimato aljanso“ kūrimą.
„Netikiu, kad kova su tikrove yra gera strategija“, – sakoma Kalifornijos gubernatoriaus Jerry Browno pareiškime.
D.Trumpo kritikai piktinasi, kad pasitraukdama iš Paryžiaus susitarimo Amerika praranda pranašumą pasaulinėje scenoje. Kelios didelės JAV korporacijos paragino D.Trumpą laikytis susiarimo, o Volstryto gigantės „Goldman Sachs“ bosas Lloydas Blankfeinas savo apskritai pirmame tviterio įraše D.Trumpo sprendimą pavadino kliūtimi JAV lyderystei pasaulyje. Gubernatorius Andrew Cuomo sakė, kad jo Niujorko valstija, nepaisydama sostinės Vašingtono „neatsakingų veiksmų“, yra įsipareigojusi laikytis Paryžiaus standartų, kuriais Amerika raginama savo taršą sumažinti 26-28 proc., palyginti su 2005 metų lygiu. „Mes neignoruosime mokslo ir klimato kaitos realybės“, – sakė jis ir pridūrė, kad „neapgalvotas“ D. Trumpo sprendimas gali turėti „niokojamų atgarsių“ planetai. Horizonte – artėjantys rinkimai Kalifornija yra daugiausiai gyventojų turinti Amerikos valstija. Kalifornijos, Niujorko ir Vašingtono valstijos pagamina daugiau kaip penktadalį JAV bendrojo vidaus produkto. Jos paragino kitas valstijas prisidėti prie jų judėjimo. Gubernatoriai sakė, kad jų aljansas sieks palaikyti ir stiprinti esamas klimato programas, skatinti dalijimąsi informacija ir geriausia patirtimi, įgyvendinti naujas programas dėl visų ekonomikos sektorių taršos mažinimo. Demokratų miestai ir valstijos, suprasdami, kad Amerikos visuomenė vis labiau nerimauja dėl klimato kaitos, tokią poziciją užima galbūt numatydami, kad šis klausimas gali tapti labai svarbus per Kongreso ir gubernatorių rinkimus 2018 metais, ir, galbūt, prezidento rinkimus 2020 metais. „Neapsigaukite: klimato kaita bus visų rinkimų balsalapiuose, kol atšauksime šį amoralų veiksmą“, – sakė Havajams atstovaujantis senatorius Brianas Schatzas.
„Neapsigaukite: klimato kaita bus visų rinkimų balsalapiuose, kol atšauksime šį amoralų veiksmą“, – sakė Havajams atstovaujantis senatorius Brianas Schatzas.
Šios salų valstijos gubernatorius Davidas Ige ketvirtadienį paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad Havajai „jau imasi konkrečių žingsnių įgyvendinti Paryžiaus susitarimą“ ir toliau tai darys. JAV merų konferencija, vienijanti 1 200 Amerikos miestų, turinčių 30 tūkst. ar daugiau gyventojų, vadovus, paskelbė raginimą imtis veiksmų, panašų į trijų minėtų valstijų aljanso pareiškimą. „Klimato kaita yra tarp didžiausių grėsmių mūsų pakrančių bendruomenėms, šaliai ir pasauliui, ir mums reikia koordinuotų veiksmų visais valdymo lygiais, kad atitiktume šio iššūkio mastą“, – sakė JAV merų konferencijos viceprezidentas, Naujojo Orleano meras Mitchas Landrieu. Šiam Luizianos miestui gresia grunto nusėdimas, krantų erozija ir jūros lygio kilimas, paaiškino jis. „Jei (tai) nebus sulaikyta, Naujasis Orleanas, kaip ir daug kitų pakrančių miestų, liausis egzistavęs. Federalinės (vyriausybės) pasitraukimas iš Paryžiaus susitarimo yra trumparegiškas ir ilguoju periodu labai pakenks amerikiečiams“, – pridūrė jis. Kelios valandos po D.Trumpo pareiškimo Pitsbergo meras eteryje akcentavo šalies bendruomenių veiksmų potencialą. „Realus Paryžiaus (susitarimo) įgyvendinimas šiaip ar taip būtų vykęs ne Vašingtone, – televizijai CNN sakė B.Peduto. – Jis būtų vykęs šios šalies miestuose, todėl mes dar atkakliau laikysimės savo, ir užtikrinsime, kad tai vyktų.“

Kinija laikosi žodžio

Neseniai vykusiame Kinijos premjero Li Keqiang susitikime su Europos Sąjungos vadovais Briuselyje, Li patvirtino, jog Kinija laikysis savo įsipareigojimų klimato susitarimui. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 02 15:46
Spausdinti