Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJA
JAV diplomatas Vilniuje susitiko su S. Cichanouskaja: amerikiečiai nesikiš
BNS
Scanpix
Stephenas Biegunas.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Stephenas Biegunas pirmadienį Vilniuje susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, tačiau pabrėžė, kad amerikiečiai nesikiš į politinius procesus šioje šalyje.

„Turėjau galimybę susitikti su p. Cichanouskaja, ji yra įspūdinga asmenybė, ir suprantu, dėl ko ji tokia populiari savo šalyje. Šio susitikimo tikslas buvo įsiklausyti, išgirsti, ką galvoja Baltarusijos žmonės, ir pažiūrėti, ką jie daro, kad gautų apsisprendimo teisę“, – žurnalistams Vilniuje sakė S. Biegunas.

Pasak diplomato, JAV administracija smerkia Baltarusijos valdžios smurtą prieš taikius protestuotojus ir ragina paleisti politinius kalinius, tačiau įvykių eiga yra pačių baltarusių rankose. 

„Jungtinės Valstijos savo ruožtu smerkia žmogaus teisių pažeidimus ir brutalumą, kurį matėme vykstant Baltarusijoje po rinkimų, ir ragina Baltarusijos vyriausybę paleisti visus šiuo metu laikomus politinius kalinius“, – kalbėjo diplomatas. „Jungtinės Valstijos negali nuspręsti ir nenuspręs įvykių Baltarusijoje eigos. Tai yra Baltarusijos žmonių teisė, kaip numatyta Jungtinių Tautų žmogaus teisių deklaracijoje ir ESBO chartijoje“, – pridūrė jis.

Pasak JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo, „tai yra Baltarusijos žmonių teisė ir ši teisė nebuvo jiems suteikta rugpjūčio 9 dieną“, kai vyko prezidento rinkimai. „Mūsų požiūriu, geriausia, ką galime padaryti, tai paremti Baltarusijos žmones, bet galiausiai tai jie turi nuspręsti savo ateitį, ir mes tai gerbsime“, – kalbėjo S. Biegunas.

Antras pagal rangą JAV diplomatas sakė, kad padėtį Baltarusijoje per turiningą pokalbį aptarė su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi. „Turininga diskusija buvo naudinga mūsų supratimui apie įvykius regione“, – sakė jis. 

Atsisakymas priimti žmonių valią gilina krizę

S. Cichanouskaja savo ruožtu padėkojo S. Biegunui už JAV „paramą Baltarusijos žmonėms, reikalaujantiems gerbti jų pasirinkimą“, pranešė jos štabas. „Rugpjūčio 9-osios rinkimai nebuvo nei laisvi, nei teisingi. Ponas Lukašenka neturi nei Baltarusijos žmonių, nei tarptautinės bendruomenės palaikymo. Kiekviena diena, kai jis atsisako priimti savo žmonių valią, ilgina ir gilina krizę“, – Vilniuje išplatintame pranešime spaudai teigė S. Cichanouskaja.

Ji taip pat sakė esanti pasirengusi išspręsti krizę dialogu dėl taikaus valdžios perdavimo. „Visuomet sakėme, kad esame pasirengę kalbėti ir esame įsipareigoję taikiam sprendimui. Esame atviri tarptautinių organizacijų tarpininkavimui šiame dialoge. Be to, reikalaujame nešališko tyrimo dėl nusikaltimų, kuriuos prieš savo žmones įvykdė Baltarusijos valdžia“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

„Tuo pat metu raginame visas šalis gerbti Baltarusijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą. Tik Baltarusijos žmonės nuspręs savo ateitį per naujus teisingus ir laisvus rinkimus“, – pridūrė ji.

L. Linkevičius savo ruožtu pabrėžė, kad JAV lyderystė yra labai svarbi ginant žmogaus teises.

„Mes neturime jokių ketinimų kištis, bet matome žmogaus teisių pažeidimus, o gal net nusikaltimus. Tarptautinė bendruomenė turi tai tvirtai pasmerkti tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu“, – kalbėjo ministras.

„JAV lyderystė čia svarbi, kaip ir visur pasaulyje. JAV buvo, yra ir bus laisvės, žmogaus teisių, demokratijos švyturys. Tai labai svarbu dabar, kai kalbame apie situaciją Baltarusijoje“, – teigė L. Linkevičius.

S. Cichanouskaja į Lietuvą atvyko po to, kai paskelbė nepripažįstanti autoritarinio lyderio Aliaksandro Lukašenkos pergalės per rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimus.

Pastarąsias dvi savaites Baltarusijoje vyksta didžiulės demonstracijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą ir valdžios smurtą, jų metu A. Lukašenka raginamas palikti pareigas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 24 16:15
Spausdinti