Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija atakavo Siriją
IQ
BNS
Scanpix nuotr.

JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos pajėgos atakavo Siriją raketomis iš oro atsakydamos į įtariamą nuodingųjų dujų ataką praėjusią savaitę, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie karinius veiksmus kalbėdamas baltuosiuose rūmuose vėlų penktadienio vakarą. Jam kalbant raketos atakavo Damaską.

Vienas Damaske esantis naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad keli sprogimai pasigirdo apie 4 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o virš miesto girdėjosi lėktuvų gausmas. Sostinės šiaurėje ir rytuose matėsi kylantys dūmai.

D. Trumpas sakė, kad jis pasiruošęs tęsti atakas, jei B. al-Assado vyriausybė nesustabdys savo cheminių ginklų atakų.

https://t.co/6VLQYAlcto

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 14, 2018

„Šiuo metu vyksta bendra operacija su Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės ginkluotosiomis pajėgomis. Dėkoju joms abiem“, – pridūrė prezidentas.

„Šios žudynės išties reikšmingai eskalavo šio siaubingo režimo cheminių ginklų naudojimo modelį“, – D. Trumpas sakė apie numanomą nuodingų dujų ataką prieš sukilėlių kontroliuotą Damasko rytinį priemiestį Dumą.

Scanpix nuotr.

„Dėl šių pasišlykštėtinų atakų blogio motinos ir tėvai, kūdikiai ir vaikai blaškėsi skausmuose ir gaudydami orą, – pridūrė jis. – Tai nėra žmogaus veiksmai. Tai yra monstro nusikaltimai.“

JAV generalinio štabo vadovas Josephas Dunfordas žurnalistams teigė, kad teiginiai buvo trys: Mokslo tyrimų centras Damaske, cheminių ginklų saugykla Homse ir cheminių ginklų saugykla, esanti netoli Homso miesto.

The moment multiple #US cruise missiles hit a research facility in #Barzeh, #Syria...pic.twitter.com/qexgUi7AfZ

— The Intel Crab (@IntelCrab) April 14, 2018

Britų ministrė Theresa May ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad jų šalys prisidėjo prie šios atakos.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May savo kalboje netiesiogiai susiejo šią ataką ir su Skripalių apnuodijimo incidentu. „Mes negalime leisti, kad cheminių ginklų naudojimas taptų norma – ar tai būtų Sirija, Jungtinės Karalystės gatvės ar bet kuri kita pasaulio vieta. Mes norėjome rinktis kitą būdą tam parodyti, bet šiuo atveju kitų būdų nebuvo“

Į šiuos veiksmus sureagavo Rusija. Jos ambasadorius Jungtinėse valstijose teigė, kad Maskvą perspėjus, kad „tokie veiksmai neliks be atsako“.

2018 04 14 10:51
Spausdinti