Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJASIS LYDERIS
Japonijos valdančioji partija Sh. Abe’s įpėdiniu išrinko Y. Sugą
BNS
Scanpix
Sh. Abe (kairėje) ir Y. Suga.

Japonijos valdančioji partija pirmadienį vyriausiąjį ministrų kabineto sekretorių Yoshihide Sugą išrinko savo naujuoju lyderiu, tad jis beveik neabejotinai pakeis Shinzo Abe premjero poste.

Y. Suga lengvai laimėjo rinkimus surinkęs 377 iš 534 galiojančių balsų, kuriuos atidavė Liberalų demokratų partijos (LDP) parlamentarai ir regionų atstovai.

Y. Sugos varžovai, buvęs gynybos ministras Shigeru Ishiba ir už partijos politikos formavimą atsakingas Fumio Kishida, smarkiai nuo jo atsiliko.

Kadangi LDP turi daugumą parlamente, Y. Suga turėtų nesunkiai laimėti trečiadienį įvyksiantį parlamento balsavimą ir tapti šalies premjeru.

Sh. Abe rugpjūčio pabaigoje netikėtai paskelbė apie ketinimą atsistatydinti dėl priežasčių, susijusių su sveikata.

71 metų Y. Suga, įtakingas vyriausybės patarėjas ir atstovas spaudai, laikomas žmogumi, galinčiu užtikrinti stabilumą ir Sh. Abe’s politikos tęstinumą.

Jis yra sakęs, kad jo motyvas yra troškimas tęsti pasitraukiančio premjero programas.

Sh. Ishiba, kuris yra populiarus visuomenėje, bet ne toks populiarus partijoje, gavo tik 68 balsus, o F. Kishida, kažkada laikytas Sh. Abe’s favoritu, surinko 89 balsus.

Sh. Abe, ilgiausiai dirbantis Japonijos premjeras, atsisakė viešai paremti kurį nors iš kandidatų.

Braškių augintojo sūnus Y. Suga augo Japonijos šiauriniame Akitos regione ir teigiama, kad kaimo vietovių, kur labai trūksta gyventojų, reikalai yra tarp jam svarbiausių temų.

Tačiau mažai žinoma apie jo asmeninę ideologiją. Bendrai manoma, kad jis nepalaiko nei LDP karingiausio, nei labiau į reformas linkusio sparnų.

Kaip premjero jo lauks virtinė rimtų iššūkių, įskaitant koronaviruso krizės suvaldymą ir trečios pasaulio ekonomikos, kurios recesija prasidėjo dar prieš pandemiją, atkūrimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 14 11:26
Spausdinti