Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Japonija priėmė įstatymą, leisiantį imperatoriui atsisakyti sosto
BNS
Japonijos imperatorius Akihito (Reuters nuotr.).

Japonijos vyriausybė penktadienį pritarė įstatymui, leidžiančiam 83 metų imperatoriui Akihito atsisakyti Chrizantemų sosto.

Šis vienkartinis teisės aktas atveria kelią pirmajai Japonijos monarcho abdikacijai per pastaruosius du šimtmečius. Japonijos premjeras Shinzo Abe pasirašė minėtą teisės aktą, žurnalistams pranešė vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga. Dabar įstatymą svarstyti ir galutinai priimti turės šalies parlamentas. Praėjusią liepą pasirodę pranešimai apie imperatoriaus norą trauktis iš pareigų nustebino visą šalį. Praėjusį rugpjūtį Akihito išreiškė pageidavimą atsisakyti sosto dėl senatvės ir blogėjančios sveikatos būklės. Šis jo pageidavimas buvo suprastas kaip noras sostą perduoti savo sūnui princui Naruhito.
Praėjusį rugpjūtį Akihito išreiškė pageidavimą atsisakyti sosto dėl senatvės ir blogėjančios sveikatos būklės.
Tačiau dabartiniai Japonijos įstatymai nenumato galimybės imperatoriui atsisakyti savo posto. Dėl to politikai privalėjo priimti specialų teisės aktą, kuris tai leistų. Imperatoriaus statusas Japonijoje yra itin gerbiamas, o per Antrąjį pasaulinį karą šalis kovojo Akihito tėvo imperatoriaus Hirohito, mirusio 1989 metais, vardu. Manoma, kad sosto perdavimas gali įvykti ne anksčiau kaip 2018-ųjų pabaigoje, teigia žiniasklaida. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 19 12:43
Spausdinti