Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


J. Bideno pažadas V. Zelenskiui: JAV „ryžtingai reaguotų“ Rusijos įsiveržimo į Ukrainą atveju
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas sekmadienį kalbėdamas telefonu su savo kolega ukrainiečiu Volodymyru Zelenskiu pareiškė, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkai „ryžtingai reaguotų“ Rusijos įsiveržimo į Ukrainą atveju, pranešė Baltieji rūmai.

Pranešime apie J. Bideno ir V. Zelenskio pokalbį Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki taip pat nurodė, kad JAV lyderis išreiškė paramą diplomatinėms pastangoms, įskaitant vėliau šį mėnesį Ženevoje planuojamas amerikiečių ir rusų aukšto lygio pareigūnų derybas.

„Prezidentas Bidenas aiškiai pasakė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai bei partneriai ryžtingai reaguotų, jei Rusija toliau įsiveržtų į Ukrainą“, – pranešime sakė J. Psaki.

Šis pokalbis, kuriame JAV išreiškė paramą Ukrainai, įvyko praėjus kelioms dienoms po to, kai J. Bidenas perspėjo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl sunkių pasekmių, jei Maskva pradėtų karinę invaziją į savo kaimynę.

Kalbėdamasis su V. Zelenskiu J. Bidenas taip pat pabrėžė Vašingtono įsipareigojimą „laikytis principo „nieko apie jus be jūsų“, turėdamas galvoje būtinybę įtraukti Ukrainą į derybas dėl jos pačios ateities.

V. Zelenskis savo ruožtu po pokalbio su amerikiečių kolega socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad vertina JAV „nepajudinamą paramą“ ir kad jųdviejų skambutis „įrodo ypatingą [dvišalių] santykių pobūdį“.

„Vertiname nepajudinamą [JAV] paramą Ukrainai“, – teigė jis.

„Buvo aptarti bendri Ukrainos, JAV ir partnerių veiksmai palaikant taiką Europoje, užkertant kelią tolesniam eskalavimui“, – pridūrė ukrainiečių lyderis.

Aukšto rango JAV ir Rusijos pareigūnai sausio 9 ir 10 dienomis Ženevoje turi susėsti prie derybų stalo aptarti krizės.

Praėjusią savaitę J. Bidenas kalbėjosi su V. Putinu – tai buvo antras abiejų lyderių pokalbis telefonu per vieną mėnesį, didėjant įtampai dėl Ukrainos.

Penktadienį aptardamas pokalbį su V. Putinu, J. Bidenas sakė: „Aš nesiruošiu čia derėtis viešai, bet mes aiškiai pasakėme, kad jis negali – pabrėžiu, negali – įsiveržti į Ukrainą.“

JAV lyderis, kalbėdamasis su žurnalistais Delavere, kur grįžo šventėms, pridūrė „aiškiai pasakęs prezidentui Putinui, kad turėsime griežtas sankcijas, padidinsime savo buvimą Europoje, kartu su NATO sąjungininkais“, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

J. Psaki sekmadienį po JAV ir Ukrainos prezidentų skambučio paskelbtame pareiškime taip pat sakė, kad J. Bidenas dar kartą patvirtino „Jungtinių Valstijų įsipareigojimą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“.

Be to, JAV vadovas „išreiškė paramą pasitikėjimo kūrimo priemonėms, kuriomis siekiama sumažinti įtampą Donbase, ir aktyviai diplomatijai, siekiant paspartinti Minsko susitarimų įgyvendinimą“.

„Reikšmingai įsitraukti“

Vašingtonas ir jo sąjungininkai Europoje kaltina Rusiją grasinant Ukrainai nauja invazija.

Vakarų valstybės kaltina Rusiją sutelkus prie savo sienos su Ukraina iki 100 tūkst. karių.

Rusija 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos Krymo pusiasalį, o netrukus po to ėmė remti separatistus Donbase, kur tebesitęsia Kijevo pajėgų konfliktas su prorusiškais separatistais, jau nusinešęs per 13 tūkst. gyvybių.

Ukraina ir jos Vakarų sąjungininkės kaltina Rusiją siunčiant karių ir ginklų separatistams paremti, bet Maskva tai neigia.

Maskva teigia, kad pajėgos telkiamos atsakant į NATO plėtros planus, nors Ukrainai dar nėra pasiūlyta narystė šiame kariniame aljanse.

Penktadienį JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasikalbėjo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu. Vėliau amerikiečių diplomatijos vadovas paragino „reikšmingai įsitraukti“ į artimiausiu metu planuojamas surengti derybas dėl įtemptos priešpriešos tarp Maskvos ir Vakarų remiamos Ukrainos.

J. Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad NATO yra „vieninga“ ir „pasiruošusi dialogui“.

J. Bidenas ketvirtadienį perspėjo V. Putiną nemėginti įsiveržti į Ukrainą, o Kremliaus vadovas savo ruožtu pareiškė, kad sankcijos Maskvai būtų „didžiulė klaida“.

Po 50 minučių trukusio pokalbio, kuris buvo jau antrasis per kiek daugiau kaip tris savaites, abu prezidentai išreiškė palaikymą tolesnėms diplomatinėms pastangoms.

Kremliaus patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad V. Putinas apskritai „patenkintas“ įvykusiomis derybomis.

Tuo metu vienas JAV aukšto rango pareigūnas sakė, kad pokalbio tonas buvo rimtas, kalbėta iš esmės.

Tačiau prieš JAV ir Rusijos aukšto rango pareigūnų derybas nebuvo slepiami rimti šalių nesutarimai ar pavojingai dideli statymai Rytų Europos pakraščiuose.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 03 08:47
Spausdinti