Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PIETRYČIŲ AZIJA
J. Bideno įsipareigojimas: JAV gintų Taivaną nuo Kinijos
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

Prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos gintų Taivaną, jei jį užpultų Kinija, laikanti šią salą savo teritorijos dalimi.

„Taip, – atsakė J. Bidenas, per transliuotojo CNN organizuotą renginį paklaustas apie Taivano gynimą. – Esame dėl to įsipareigoję.“

J. Bideno pareiškimas neatitinka ilgametės JAV politikos, vadinamos „strategine dviprasmybe“, kai Vašingtonas padeda Taivanui kurti gynybinius pajėgumus, bet atvirai nežada ateiti salai į pagalbą.

Dėl Taivano J. Bidenas panašiai kalbėjo rugpjūčio interviu transliuotojui ABC, kuomet tvirtino, kad JAV visuomet gins svarbius sąjungininkus, tarp jų Taivaną, nors pasitraukė iš Afganistano.

Pasak JAV prezidento, Amerika yra davusi „šventą pasižadėjimą“ ginti NATO sąjungininkes ir kad tas pats pasakytina apie Japoniją, Pietų Korėją, Taivaną.

Vėliau Baltieji rūmai reporteriams sakė, kad JAV politika dėl Taivano „nesikeičia“.

Tiesiogiai transliuotame CNN renginyje žmogaus iš auditorijos paklaustas, ar Jungtinės Valstijos galėtų spėti su sparčia Kinijos karine plėtra, J. Bidenas irgi atsakė: „Taip.“

„Nesirūpinkite dėl to, ar... jie bus galingesni, – sakė jis. – Kinija, Rusija ir likusi pasaulio dalis žino, kad turime galingiausią kariuomenę per pasaulio istoriją.“

Tačiau J. Bidenas išreiškė susirūpinimą, kad konkuruojančios šalys gali „užsiimti [tokia] veikla, kai gali padaryti rimtą klaidą“.

Jis paminėjo daug metų trunkantį savo bendravimą su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu ir pakartojo savo poziciją, kad nenori „pradėti naujo šaltojo karo su Kinija“.

Tačiau jis įspėjo: „Tiesiog noriu, kad Kinija suprastų: mes nesitrauksime atgal.“

Kinija vis garsiau žvangina ginklais aplink Taivaną: kinų naikintuvai ir bombonešiai, galintys gabenti branduolinį ginklą, nuolat pažeidinėja salos oro gynybos zoną.

J. Bideno komentaras pasirodė po britų laikraščio „Financial Times“ straipsnio, kad Kinija slapta išbandė moderniausią hipergarsinę raketą, galinčią nešti branduolinį ginklą. Pranešta, kad raketa nedideliame aukštyje apskriejo aplink Žemę, o vėliau nusileido netoli numatytos vietos.

Jungtinės Valstijos ir Rusija skuba kurti savus hipergarsinius ginklus. Nuo šių ginklų sunkiau apsiginti nei nuo esamų balistinių raketų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 22 08:35
Spausdinti