Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


JAV
J. Bidenas Trumpo administracijos skiepijimo nuo COVID-19 planą vadina „nepakankamu“
BNS

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad perėmęs valdžią jis intensyviai imsis kovos su COVID-19, taip pat perspėjo, kad kadenciją baigiančio valstybės vadovo Donaldo Trumpo administracijos parengta gyventojų skiepijimo programa yra pavojingai nepakankama.

Po susitikimo su ekspertais kalbėjęs J. Bidenas pažadėjo, kad tapęs prezidentu jis imsis „didžiausio iššūkio, su kuriuo mūsų šalis yra kada nors susidūrus“ – skiepijimo nuo daugiau nei 1,7 mln. gyvybių pasaulyje nusinešusios ligos.

„Trumpo administracijos vakcinų platinimo planas yra nepakankamas“, – sakė J. Bidenas. – Aš apversiu dangų su žeme, kad tik mes eitume teisinga kryptimi.“ 

D. Trumpo administracija numatė, kad iki gruodžio pabaigos bus paskiepyta 20 mln. amerikiečių.

Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centrais, likus mažiau nei trims dienoms iki metų pabaigos pirmąjį skiepą buvo gavę maždaug 2,1 mln. amerikiečių. 

Nuo sausio 20 dienos prezidentavimą perimantis J. Bidenas patvirtino, kad remdamasis Korėjos karo laikais priimtu Gynybos produkcijos įstatymu įpareigos privačią pramonę padidinti vakcinos gamybą vyriausybei.

Jis taip pat prašė amerikiečių dėvėti apsaugines kaukes, kad užkirstų kelią COVID-19 plitimui, ir pažadėjo įvesti reikalavimą dėvėti apsaugines kaukes federalinei jurisdikcijai priklausančiose vietose, pavyzdžiui lėktuvuose.

„Planuojame imtis pastangų visais valdžios lygmenimis, kad įkurtume vakcinacijos punktus ir išsiųstume mobiliąsias komandas į sunkiai pasiekiamas bendruomenes“, – sakė J. Bidenas.

„Ruošiamės užtikrinti tolygų vakcinos platinimą, kad ją galėtų gauti kiekvienas asmuo, nepriklausomai nuo jo odos spalvos ar gyvenamosios vietos“, – kalbėjo jis.

J. Bidenas sakė esąs įsitikinęs, kad 2021 metais gyvenimas grįš į įprastas vėžes, bet dar ne iš karto.

„Pagerėjimo galime nematyti net iki kovo, nes reikia laiko, kad atsako į COVID-19 plano rezultatai pradėtų matytis“, – sakė J. Bidenas.

„Kelios kitos savaitės ir mėnesiai bus labai sunkūs – labai sunkus laikotarpis mūsų valstybei, galbūt sunkiausias per visą šią pandemiją“, – perspėjo išrinktasis prezidentas.

Antradienį JAV buvo registruota 245 500 naujų COVID-19 atvejų ir 3 223 mirtys, rodo Johnso Hopkinso universiteto duomenys.

JAV tebepirmauja pasaulyje pagal užsikrėtimo COVID-19 ir mirties atvejų skaičių. Šalyje užregistruota apie 19,5 mln. COVID-19 atvejų, daugiau kaip 337 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 30 08:32
Spausdinti