Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
J. Bidenas „superantradienio“ išvakarėse sulaukė trijų buvusių varžovų palaikymo
BNS
Scanpix
Joe Bidenas ir Beto O'Rourke'as.

Vieno iš pirmaujančių demokratų pretendentų dalyvauti JAV prezidento rinkimuose Joe Bideno kampanija pirmadienį sulaukė labai svarbaus impulso, kai trys buvę jo varžovai išreiškė palaikymą buvusiam viceprezidentui kovoje dėl teisės mesti iššūkį Donaldui Trumpui lapkritį vyksiančiuose rinkimuose.  

Savo palaikymą J. Bidenui trys buvę jo varžovai, tarp jų buvęs kongresmenas iš Teksaso Beto O'Rourke'as, išreiškė vadinamojo superantradienio, kai net 14-a valstijų balsuos demokratų pirminiuose rinkimuose, išvakarėse.   

Pastarasis žingsnis yra beprecedentis posūkis skaldančioje ir neretai nuožmioje kampanijoje, demokratų isteblišmentui desperatiškai siekiant susitelkti aplink nuosaikių pažiūrų kandidatą, galintį aplenkti šiuo metu pirmaujantį kairiojo sparno pretendentą Bernie Sandersą ir lapkritį susirungti su D. Trumpu. 

Likusiems penkiems demokratų pretendentams pirmadienį išnaudojant paskutinę galimybę palenkti į savo pusę rinkėjus prieš „superantradienio“ balsavimų maratoną, J. Bidenas stengėsi išnaudoti postūmį, kurį jo kampanijai suteikė labai svarbi pergalė praėjusį savaitgalį Pietų Karolinoje vykusiuose pirminiuose rinkimuose. Balsavimas kai kuriose vietovėse prasidės 6 val. vietos (13 val. Lietuvos) laiku.

77 metų buvęs viceprezidentas bando sutelkti nuosaikųjį sparną, norintį pristabdyti įsibėgėjusį B. Sandersą, kuris po „superantradienio“ maratono gali išsiveržti į priekį jau neįveikiamu atotrūkiu.     

Pirmadienį J. Bidenas tryško entuziazmu, sulaukęs svarbaus buvusių varžovų palaikymo. Per mitingą Dalase Teksase jis pasirodė ant scenos kartu su Minesotos senatore Amy Klobuchar, kuri susirinkusiai didžiuliai miniai pareiškė: „Šiandien aš nutraukiu savo kampaniją ir reiškiu palaikymą J. Bideno siekiui kandidatuoti į prezidentus.“ „Jeigu pavargote nuo triukšmo ir nesąmonių mūsų politikoje, jei pavargote nuo kraštutinumų... Manau, jūs žinote, kad turite namus su Joe Bidenu“, – pridūrė ji, miniai garsiai skanduojant „Amy!“  

Pasakęs kalbą, J. Bidenas pakvietė į sceną B. O'Rourke'ą, itin sėkmingai pradėjusį pirminių rinkimų kampaniją, tačiau vėliau išsikvėpusį. B. O'Rourke'as tebėra populiarus Teksase, turinčiame 29 mln. gyventojų. „Superantradienio“ rinkimų maratone ši valstija pagal delegatų skaičių yra antra po Kalifornijos. „Mums reiškia žmogaus, galinčio įveikti Donaldą Trumpą. Šis žmogus yra Joe Bidenas“, – sakė buvęs kongresmenas. 

„Jis padorus, malonus, rūpestingas, empatiškas“, – sakė B. O'Rourke'as, į savo trumpą kreipimąsi įterpdamas ispaniškų frazių. Dviem valandomis anksčiau palaikymą J. Bidenui išreiškė ir buvęs Saut Bendo Indianoje meras 38 metų Pete'as Buttigiegas, sekmadienį paskelbęs apie savo pasitraukimą iš kovos dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu prezidento rinkimuose. 

„Noriu prezidento, kuris kiekviename mūsų paskatintų tai, ką turime geriausio. Skatinu visus, dalyvavusius mano kampanijoje, prisijungti, nes radome tokį lyderį – tai viceprezidentas ir būsimas prezidentas Joe Bidenas“, – Dalase sakė P. Buttigiegas, greta stovint J. Bidenui. Buvęs viceprezidentas šį buvusio varžovo pareiškimą palydėjo plačia šypsena. 

Visgi savo kreipimesi J. Bidenas griežtai įspėjo rinkėjus nepasiduoti B. Sanderso vilionėms. Pastarasis, raginantis sukelti Amerikoje „politinę revoliuciją“, viešosios nuomonės apklausose visos šalies mastu tvirtai lenkia kitus demokratų pretendentus. „Dauguma amerikiečių nenori žadamos revoliucijos, – sakė J. Bidenas, kreipdamasis į savo šalininkus. – Jie nori rezultatų. Jie nori padorumo, garbės ir reputacijos atgimimo.“  

Buvusių varžovų palaikymas gali turėti lemiamos reikšmės J. Bideno politinėms ambicijoms. Jo kampanija buvo visiškai praradusi pagreitį po ne itin sėkmingų pirminių rinkimų pirmose trijose balsavusiose valstijose, tačiau antradienį, svarbiausią pirminių rinkimų kampanijos dieną, būtent jis yra pagrindinis B. Sanderso varžovas.          

Antradienį pirmą kartą į kovą stos ir buvęs Niujorko meras milijardierius Michaelas Bloombergas, praleidęs keturis pirmuosius balsavimus, tačiau rinkimų agitacijai jau išleidęs rekordinę sumą – 500 mln. JAV dolerių (455,5 mln. eurų).     

„Didžiulės pastangos“ sustabdyti B. Sandersą

B. Sandersas, surinkęs įspūdingą pinigų sumą reklamai bei turintis gerai organizuotą rinkimų kampaniją ir impulsą apklausose, sutelkė dėmesį į kelias valstijas, įskaitant daug delegatų turinčią Kaliforniją, laikomą pagrindiniu „superantradienio“ prizu. „Ne paslaptis,.. kad dedamos didžiulės pastangos, kad būtų sustabdytas Bernie Sandersas“, – pats apie save Jutoje kalbėjo demokratas.

„Korporacinis isteblišmentas vienija jėgas; politinis isteblišmentas vienija jėgas, – pridūrė politikas. – Jie pradeda ne juokais nerimauti.“ Kaip rodo naujausios apklausos, save demokratu socialistu vadinantis B. Sandersas, kurio augantis populiarumas privertė sunerimti Demokratų partijos grandus, lenkia J. Bideną visoje šalyje.

M. Bloombergas šiuo metu yra trečioje vietoje, jį vejasi progresyvių pažiūrų senatorė Elizabeth Warren, o Kongreso narė Tulsi Gabbard turi menką palaikymą ir užima paskutinę penktą vietą. P. Buttigiegas gerai pasirodė pirmiausiai balsavusiose valstijose, kur dauguma gyventojų yra baltaodžiai, tačiau jam nepavyko užsitikrinti juodaodžių ir ispanakalbių paramos.

Tuo metu A. Klobuchar kampanijai taip ir nepavyko įgauti pagreičio. Jos sprendimas pasitraukiant iš lenktynių išreikšti paramą J. Bidenui, B. Sandersui antradienį gali atsieiti daugybę delegatų jos gimtojoje Minesotos valstijoje. J. Bidenas, kuriam po balsavimo Pietų Karolinoje pavyko atsistoti ant kojų, tikisi, kad jo kampanijos ką tik įgytas impulsas padės jam laimėti per „superantradienį“ tokį pat, ar net reikšmingai didesnį, delegatų skaičių kaip ir B. Sandersui.

Su prezidentu Baracku Obama dirbęs viceprezidentas tikisi, kad jo populiarumas tarp juodaodžių, ispanakalbių, moterų ir priemiesčių gyventojų pravers per artėjančias grumtynes. Nors A. Klobuchar prisijungė prie J. Bideno stovyklos, B. Sandersas pamėgino patraukti savo pusėn ją palaikančius rinkėjus.

„Tikiuosi, kad jos šalininkai prisijungs prie mūsų kovos su Donaldu Trumpu lapkritį ir padės laimėti tikras permainas“, – tviteryje parašė B. Sandersas prieš mitingą A. Klobuchar gimtojoje valstijoje. Nuosaikiems ir nepriklausomiems rinkėjams taip pat stengiasi įsiteikti M. Bloombergas, „superantradienio“ išvakarėse agitavęs Virdžinijoje. „Iki šiol laimėjau tris rinkimus. Neketinu pradėti pralaimėti“, – pareiškė buvęs Niujorko meras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 03 13:45
Spausdinti