Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


JAV IR KINIJA
J. Bidenas planuoja peržiūrėti D. Trumpo sudarytą „juodąjį“ Kinijos įmonių sąrašą
BNS
Scanpix
„Xiaomi“.

JAV prezidentas Joe Bidenas šią savaitę ketina peržiūrėti Kinijos įmonių, kurių akcijų leidžiama arba draudžiama įsigyti JAV investuotojams, sąrašą, siekdamas iš naujo įvertinti pasaulio galiūnių santykius pasibaigus buvusio prezidento Donaldo Trumpo kadencijai ir išlaikyti spaudimą Pekinui.

D. Trumpas uždraudė amerikiečiams įsigyti 31-os Kinijos bendrovės, kuri, kaip manoma, tiekia ar remia Kinijos karinį ir saugumo aparatą, akcijų.

Į sąrašą pateko didžiosios telekomunikacijų, statybos ir technologijų įmonės, tokios kaip „China Mobile“, „China Telecom“, vaizdo stebėjimo sistemų įmonė „Hikvision“ ir „China Railway Construction Corp“.

Tai buvo viena iš Baltųjų rūmų priemonių, skirtų numalšinti Azijos milžinės plėtrą, savo ruožtu lėmusi išaugusią įtampą dviejų valstybių santykiuose.

Remiantis naujuoju J. Bideno įsakymu, Iždo departamentas sudarys sąrašą įmonių, kurioms už jų ryšius su Kinijos gynybos ir priežiūros technologijų sektoriais grės finansinės baudos, pranešė „Bloomberg News“, nenurodydama šaltinių. Manoma, kad prezidentas įsakymą pasirašys šią savaitę.

Anksčiau sankcijos ir susijusių įmonių pasirinkimas buvo siejami su Kongreso pavedimu parengta Gynybos departamento ataskaita.

Peržiūra bus atlikta po to, kai dvi Kinijos įmonės sėkmingai užginčijo įsakymą teisme.

Nors J. Bidenui pradėjus eiti JAV prezidento pareigas jo administracija įsipareigojo laikytis diplomatinės linijos santykiuose su Kinija, prezidento teigimu, jis laikysis griežtos linijos keliais klausimais, įskaitant gynybą ir technologijas.

Manoma, kad prezidentas neatliks didelių pakeitimų sąraše, o JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės tarnyba (OFAC), pasikonsultavusi su Gynybos ir Valstybės departamentais, pasiūlys įtraukti naujų įmonių.

Griežta santykių su Kinijos linija sulaukia ne dažnai pasitaikančio abiejų Kongreso partijų pritarimo, o įstatymų leidėjai yra pasiryžę išlaikyti kontrolę.

Šios savaitės pradžioje respublikonų senatoriai Tomas Cottonasir Marco Rubio kartu su demokratais Gary'iu Petersu ir Marku Kelly'iu paskelbė dviejų partijų laišką, ragindami administraciją paskelbti naują sąrašą.

„JAV vyriausybė turi ir toliau veikti drąsiai blokuodama Kinijos komunistų partijos ekonominę agresiją prieš mūsų pramoninę bazę“, – teigė jie.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 03 14:03
Spausdinti