Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ĮTAMPA
J. Bidenas įspėja dėl „katastrofos Rusijai“, jei ši įsiveržtų į Ukrainą
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį sakė manantis, kad Rusija veršis į Ukrainą, bet įspėjo, kad Maskva sumokėtų didelę kainą už visapusišką invaziją.

Pasak J. Bideno, jis netiki, kad Vladimiras Putinas nori karo, bet Rusijos prezidentas sukūrė situaciją, kurią dabar itin sunku sušvelninti, ir tai lengvai galėtų „tapti nevaldoma“.

„Spėčiau, kad jis veršis. Jam reikia kažką daryti“, – sakė J. Bidenas ir prognozavo „nedidelį įsiveržimą“ Jungtinėms Valstijoms išbandyti.

JAV prezidentas kalbėjo spaudos konferencijoje, skirtoje pirmosioms jo valdymo metinėms.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai sunerimo dėl Ukrainai iškilusios grėsmės.

J. Bidenas įspėjo Maskvą nerengti visapusiškos invazijos ir sakė: „Mūsų sąjungininkės ir partnerės yra pasirengusios primesti didelę kainą ir reikšmingą žalą Rusijai ir Rusijos ekonomikai.“

„Jei jie tikrai padarys, ką gali padaryti su prie sienos sutelktomis pajėgomis, Rusijai tai bus katastrofa“, – sakė J. Bidenas.

„Įsiveržimo į Ukrainą kaina kalbant apie fizinę gyvybių netektį, rusams... bus didelė“, – pridūrė jis.

Tačiau JAV lyderis išprovokavo kontroversiją užsiminęs, kad „koks nors reikšmingai už reikšmingą invaziją mažesnis dalykas“ sulauks mažesnio NATO priešinimosi.

„Viena, jei tai bus nedidelis įsiveržimas; tuomet galiausiai ginčysimės, ką daryti, ko nedaryti ir taip toliau“, – sakė jis.

„Greitas ir griežtas“

Baltieji rūmai suskubo aiškinti J. Bideno komentaro. Spaudos sekretorė Jen Psaki pažadėjo: „Jei kokios nors Rusijos karinės pajėgos peržengs Ukrainos sieną, tai bus kartojama invazija ir į ją bus pateiktas greitas, griežtas ir vieningas Jungtinių Valstijų ir mūsų sąjungininkių atsakas.“

Be to, J. Psaki pareiškime pabrėžė, kad Rusija „turi didelį kariniams veiksmams neprilygstančios agresijos, įskaitant kibernetines atakas ir pusiau karinę taktiką, vadovą“.

J. Bidenas „šiandien patvirtino, kad į tuos Rusijos agresijos aktus bus ryžtingai... ir vieningai atsakyta“, sakė spaudos sekretorė.

Tiesiai paklausta, ar J. Bidenas nebyliai leido Rusijai imtis ribotų veiksmų prieš Ukrainą, Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Emily Horne sakė, kad J. Bidenas kalbėjo apie nekarinį kišimąsi Ukrainoje.

Vis dėlto J. Bideno oponentai respublikonai griežtai kritikavo prezidentą dėl jo komentaro.

„Joe Bideno silpnumas padrąsino Vladimirą Putiną... Jis tiesiog uždegė žalią šviesą Putinui įsiveržti į Ukrainą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė senatorius Tomas Cottonas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 01 20 09:00
Spausdinti