Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SVARBUS SKAMBUTIS
J. Bidenas ir V. Putinas per naują pokalbį telefonu aptars Ukrainos krizę
BNS
Scanpix
Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas ketvirtadienį kalbėsis telefonu ir bandys mažinti įtampą dėl rusų pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos.

Tai bus antras JAV ir Rusijos lyderių telefoninis pokalbis per mažiau nei mėnesį. Gruodžio pradžioje J. Bidenas įspėjo V. Putiną dėl „rimtų pasekmių“, jei Rusijos pajėgos įsiveržtų į Ukrainą.

J. Bidenas, kuris Naujųjų metų šventėms yra parvykęs į savo namus Delavero valstijoje, pabrėš, kad Vašingtonas ieško „diplomatinio kelio“ iš krizės, žurnalistams sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas.

„Tačiau taip pat esame pasirengę atsakyti, jei Rusija puls ir surengs tolesnę invaziją į Ukrainą“, – V. Putinui pasakys J. Bidenas.

Jo žodžius pacitavęs minėtas pareigūnas pridūrė, jog Vašingtonas lieka „rimtai susirūpinęs“ pajėgų telkimu prie Ukrainos ir nori, kad rusų pajėgos sugrįžtų į „savo nuolatinius mokomuosius rajonus“.

Telefoninis pokalbis turėtų prasidėti 15 val. 30 min. Vašingtono (22 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė Baltieji rūmai. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad rengiamas toks pokalbis, ir sakė, kad jis įvyks ketvirtadienį vakare Rusijos laiku.

JAV parama Ukrainai

Rusija prie sienos su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių, sako Vakarų pareigūnai. Jie nuogąstauja, kad gali būti atkartoti 2014 metų įvykiai, kai Maskva aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, o Ukrainos rytuose kilo konfliktas su prorusiškais separatistais, jau pareikalavęs per 13 tūkst. gyvybių.

Siekdami sumažinti įtampą, JAV ir Rusijos aukšto rango pareigūnai planuoja susitikti sausio 10 dieną Ženevoje.

Susitikimas rengiamas po to, kai Rusija pateikė virtinę saugumo reikalavimų Jungtinėms Valstijoms, įskaitant raginimus neplėsti NATO rytų kryptimi ir nesteigti karinių bazių buvusiose sovietinėse respublikose.

Jungtinės Valstijos pavadino kai kuriuos Rusijos reikalavimus nediskutuotinais, tačiau pareiškė, kad yra pasirengusios kalbėtis ir kad taip pat kels klausimus, kurie kelia susirūpinimą joms pačioms.

Dialogas buvo pradėtas V. Putinui ir J. Bidenui susitikus Ženevoje birželį. JAV pareigūnai tuo metu siekė bent jau didesnio įtemptų santykių su Rusija nuspėjamumo, tačiau šias viltis sudaužė naujausias Rusijos pajėgų judėjimas.

Minėtas JAV administracijos pareigūnas sakė, kad kitas lyderių susitikimas akis į akį neplanuojamas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas yra pažadėjęs, kad Maskva per derybas Ženevoje gindama savo interesus laikysis „griežtos linijos“.

Prieš JAV ir Rusijos derybas JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį telefonu kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Buvau patikintas dėl JAV visiškos paramos Ukrainai atremiant Rusijos agresiją“, – po pokalbio socialiniame tinkle „Twitter“ parašė V. Zelenskis.

A. Blinkenas taip pat atskirai kalbėjosi su savo kolegomis iš Jungtinės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos, dėl „koordinavimo siekiant atgrasyti bet kokią tolesnę Rusijos agresiją Ukrainos atžvilgiu“, sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Pasak jo, Vakarų diplomatijos vadovai „patvirtino sąjungininkių ir partnerių konsensusą“, kad Rusijos agresija jai turėtų „didžiulių pasekmių“ ir labai brangiai kainuotų.

J. Bideno administracija yra pažadėjusi visus veiksmus derinti su sąjungininkėmis Europoje. Po derybų Ženevoje Rusijos delegatai susitiks su NATO atstovais, o paskui įvyks Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) – svarbaus Šaltojo karo forumo, suburiančio Maskvą ir Vakarus – susitikimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 30 09:36
Spausdinti