Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ES IR IZRAELIS
Izraelyje nušalinus B. Netanyahu ES pasirengusi „naujai pradžiai“
BNS
Scanpix
Y. Lapidas (kairėje) ir J. Borrellis.

Izraeliečių užsienio reikalų ministrui Yairui Lapidui lankantis Briuselyje, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį sakė, kad blokas yra pasirengęs „naujai pradžiai“ su Izraeliu, bet paragino daryti pažangą dėl taikos.

„Tikimės, kad Izraelis pasiūlys politinę perspektyvą konfliktui užbaigti“, – sakė J. Borrellis, Y. Lapidui surengus derybas su 27 ES narių užsienio reikalų ministrais.

„Patikimam įsipareigojimui ir stipresniems santykiams su Izraeliu reikia atnaujinti kelią link taikos ir teisingumo – tiek Izraeliui, tiek palestiniečiams“, – sakė jis.

Anksčiau J. Borrellis sakė, kad pirmadienio susitikimas yra gera proga „naujai pradžiai“ po įtampos, tvyrojusios tarp Bendrijos ir Izraelio, kai jam vadovavo ankstesnis dešiniojo sparno lyderis Benjaminas Netanyahu.

Centristas Y. Lapidas praėjusį mėnesį padėjo suburti labai skirtingų partijų koaliciją, nušalinusią 12 metų valdžiusį B. Netanyahu.

Y. Lapidas sakė, kad abi šalys atvertė „naują puslapį, ypač ekonomikos fronte“.

„Šiandien atsivėrė milijardų eurų vertės galimybių Izraeliui, ir jas mes ateityje plėtosime“, – pažymėjo jis.

Pasak Y. Lapido, jis aptarė, kaip ES galėtų padėti gaivinti taikos procesą su palestiniečiais, bet „žmonės supranta, kad negalime to padaryti tučtuojau“.

„Yra visokių problemų Palestinos Autonomijoje. Žmonės supranta, kad „Hamas“ yra tiesiog baisi teroristinė organizacija ir kad su ja negalima derėtis“, – sakė jis.

Abi šalys nurodė, kad siekia atnaujinti beveik prieš dešimtmetį nutrūkusius ES ir Izraelio asociacijos tarybos susitikimus dėl santykių gerinimo.

Tačiau J. Borrellis įspėjo, kad kai kurios ES šalys narės vis dar tam nepritaria ir kad jokia derybų atnaujinimo data nepaskirta.

Briuselio ir B. Netanyahu, kuris siekė nušalinti ES kaip veikėją regione, santykiai buvo įtempti.

Taip pat lieka kitų opių klausimų, ES spaudžiant atnaujinti dviejų valstybių sprendinio Izraelio ir palestiniečių konfliktui paieškas ir siekiant tarpininkauti dėl JAV sugrįžimo į 2015 metų susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 13 10:58
Spausdinti