Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


CHAOSAS REGIONE
Izraelis žada tęsti operacijas Sirijoje, kol iš ten pasitrauks Iranas
BNS
Scanpix
Šeima Sirijoje.

Izraelis tęs savo operacijas Sirijoje, kol iš ten pasitrauks jo nesutaikomas priešininkas Iranas, antradienį sakė gynybos ministras Naftali Bennettas, kalbėjęs po smūgių Irano remiamoms grupuotėms ir jų sąjungininkams, per kuriuos žuvo 14 kovotojų.

Nuo pilietinio karo Sirijoje pradžios 2011 metais Izraelis surengė šimtus smūgių šioje šalyje. Jo taikiniais tapdavo vyriausybės pajėgos, taip pat Damaską remiančios iraniečių pajėgos ir proiranietiški Libano šiitų judėjimo „Hizbollah“ kovotojai.

Izraelis retai patvirtina pranešimus apie jo operacijas Sirijoje, bet sako, kad Irano dalyvavimas Sirijoje, palaikant prezidento Basharo al Assado režimą, kelia grėsmę žydų valstybei, todėl smūgiai bus tęsiami.

N. Bennettas kalbėdamas valstybinei televizijai „Kan 11“ nepatvirtino Izraelio atsakomybės už naujausius smūgius Sirijoje. Tačiau jis sakė: „Iranui nėra kas veikti Sirijoje... Mes nesustosime, kol jie nepasitrauks iš Sirijos.“

Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad smūgiai buvo suduoti antradienio naktį, kelios minutės po to, kai Sirijos oro erdvės gynybos sistemos atrėmė Izraelio raketų ataką šalies šiaurinėje dalyje.

Su „Islamo valstybe“ (IS) kovojančios JAV vadovaujamos koalicijos atstovas sakė, kad koalicija nėra atsakinga už šiuos reidus Sirijos rytuose, dykumoje netoli Majadino miestelio. N. Bennettas sakė, kad Iranas „bando įsitvirtinti prie sienos su Izraeliu, kad galėtų grasinti Tel Avivui, Jeruzalei ir Haifai“.

Jo kaltinimai nėra nauji, juos dažnai kartoja Izraelio pareigūnai. „Jie turi pasitraukti iš Sirijos, – sakė N. Bennettas. – Kalbame apie mūsų gyvenimą, mūsų vaikų gyvenimą ir jei leisime jiems įsikurti Sirijoje,... po metų pabusime su mums grėsmę keliančiomis 10 tūkst., 20 tūkst. raketų.“

„Jiems tai nuotykis, jie yra už tūkstančio kilometrų... Tam tikra prasme tai jų Vietnamas“, – pridūrė gynybos ministras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 06 09:45
Spausdinti