Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BENJAMINAS NETANYAHU
Izraelio premjeras vėl stojo prieš teismą korupcijos byloje
BNS
Scanpix
Benjaminas Netanyahu.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį vėl stojo prieš teismą, nagrinėjantį vyriausybės vadovui iškeltą korupcijos bylą, o prezidentas inicijavo derybas, turinčias padėti suformuoti naują kabinetą po aiškių nugalėtojų neatnešusių parlamento rinkimų.

B. Netanyahu buvo nurodyta atvykti į Jeruzalės apygardos teismo posėdį, per kurį buvo dėstomi įžanginiai argumentai. Premjeras sėdėjo užsidėjęs juodą kaukę, prokurorams jį kaltinant piktnaudžiavus užimamomis pareigomis dėl savanaudiškų politinių interesų.

Vyriausybės vadovas neigia kaip nors nusikaltęs, nors yra kaltinamas priėmęs netinkamų dovanų ir siekęs lengvatų žiniasklaidos magnatams mainais už palankų jo nušvietimą savo leidiniuose.

Kaltintojų komandai vadovaujanti prokurorė Liat Ben-Ari sakė teisėjams, kad B. Netanyahu buvo įsitraukęs į „rimtą vyriausybės korupcijos atvejį“.

Premjeras „neteisėtai naudojosi jam patikėtais dideliais vyriausybės įgaliojimais“, palaikydamas ryšius su žiniasklaidos magnatais ir „siekdamas sutvarkyti savo asmeninius reikalus, taip pat ir tuo atveju, kai troško būti perrinktas“, pabrėžė prokurorė..

Kol L. Ben-Ari dėstė kaltinimus baudžiamojoje byloje prieš ilgiausiai Izraelio vyriausybės vadovo poste dirbantį lyderį, kitoje Jeruzalės pusėje prezidentas Reuvenas Rivlinas pradėjo susitikimus, galinčius nulemti B. Netanyahu politinę ateitį.

Kovo 23-ąją įvykę Izraelio parlamento rinkimai buvo jau ketvirti per trumpesnį kaip dvejų metų laikotarpį, bet aiškių nugalėtojų jie neatnešė, tad didžiausia politinė krizė per šalies istoriją tęsiasi.

B. Netanyahu dešinioji partija „Likud“ ir vėl užsitikrino daugiausiai balsų bei 30 mandatų 120 vietų Knesete, bet jo galimybės suformuoti stabilią valdančiąją koaliciją išlieka menka. Tokia padėtis tęsiasi jau kelerius pastaruosius metus.

R. Rivlinas pirmadienį pradėjo dvi dienas truksiančias konsultacijas su partijų pareigūnais, ieškant galimybių sutelkti mažiausiai 61 mandatą kontroliuosiančią daugumą. Tačiau parlamentas išlieka smarkiai susiskaldęs tarp B. Netanyahu rėmėjų ir norinčių, kad 12 metų trukęs jo valdymas jau pasibaigtų.

Prieš pirmąjį susitikimą su „Likud“ atstovais R. Rivlinas sakė sieksiantis paskirti kandidatą, turintį „geriausias galimybes suformuoti vyriausybę, kuria pasitikės naujasis Knesetas“.

Prezidentas tradiciškai suteikia daugiausiai atskirų įstatymų leidėjų rekomendacijų gavusiam lyderiui galimybę per 28 dienas suformuoti vyriausybę. Šis laikotarpis dar gali būti pratęstas dviem savaitėmis, jeigu R. Rivlinui tai atrodytų būtina.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 05 13:19
Spausdinti