Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
Ilgi nuobodūs Dūmos rinkimai
IQ
Scanpix
Rinkimai ir jokio jaudulio.

Rugsėjo 17–19 d. Rusijos laukia parlamento – Valstybės Dūmos – rinkimai.

2016 m. rinkimuose Vladimiro Putino partija „Vieningoji Rusija“ užsitikrino tris ketvirtadalius parlamento vietų – 343 iš 450. Mažai tikėtina, kad šiemet nugalėtojais taps kiti, nepaisant kai kurių apklausų, rodančių, kad „Vieningosios Rusijos“ populiarumas krito iki 27 proc., o prie balsadėžių ketina ateiti vos 22 proc. rusų.

Pagal 2013 m. rinkimų pakeitimus pusė Dūmos renkama vienmandatėse apygardose. 2016 m. V. Putino partija jose užsitikrino 90 proc. balsų. Iš balsuoti ketinančių gyventojų šiuo metu „Vieningąją Rusiją“ palaiko 42 proc.

Maža to, šiemet bus leidžiama balsuoti ir okupuotų Rytų Ukrainos regionų gyventojams, o dėl pandemijos pats balsavimas vyks nuotoliniu būdu ir truks tris dienas, tad rinkimų priežiūros organizacijoms bus dar sunkiau juos sekti. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija pirmą kartą per tris dešimtmečius nesiųs savo stebėtojų. Taip pat uždraustos internetinės transliacijos iš rinkimų apygardų – jos praeityje atskleisdavo, kaip komisijos nariai klastoja rezultatus. Rinkimų stebėjimo organizacija „Golos“ buvo paskelbta užsienio įtakos agente. Panašaus nuosprendžio sulaukė ir kelios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės.

Kalinamas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas Rusijos piliečius paragino vėl griebtis protingo balsavimo taktikos ir savo balsą atiduoti už stipriausią, bet „Vieningajai Rusijai“ nepriklausantį kandidatą. Ši taktika gali sumažinti Kremliaus partijos rezultatus ne tik Maskvoje ir Sankt Peterburge, bet ir regionuose.

BEREKLAMOS:

2021 09 17 07:30
Spausdinti