Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SIRIJA
Idlibo provincijoje per Sirijos režimo pajėgų smūgius žuvo mažiausiai 33 Turkijos kariai
BNS
Scanpix
Kovotojai Sirijoje.

Mažiausiai 33 Turkijos kariai žuvo suintensyvėjus smurtui Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje per aviacijos smūgį, dėl kurio kaltinamos Damasko pajėgos, penktadienį pranešė Ankara.

Tuo metu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasmerkė Sirijos prezidento Basharo al Assado ir jo sąjungininkės Rusijos „beatodairišką ataką“.

Dar dešimtys turkų karių buvo sužeisti ir išgabenti gydyti į Turkiją, penktadienį nurodė su Sirija besiribojančios Turkijos Chatajaus provincijos gubernatorius Rahmi Doganas. Turkijos pajėgos skaudų smūgį Idlibe patyrė kelias savaites didėjus įtampai tarp Sirijos sukilėlius remiančios Ankaros ir Damasko sąjungininkės Maskvos.

J. Stoltenbergas „paragino visas šals deeskaluoti šią pavojingą padėtį ir vengti siaubingos humanitarinės padėties šiame regione tolesnio blogėjimo“, penktadienį sakė jo atstovas.

Kalbėdamasis telefonu su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu NATO vadovas „pasmerkė besitęsiančias Sirijos režimo ir jo rėmėjos Rusijos beatodairiškus aviacijos smūgius Idlibo provincijoje“, pridūrė atstovas.

Turkija ragino Sirijos režimą atitraukti pajėgas nuo Idlibe įkurtų turkų stebėjimo postų, bet Maskva kaltino Ankarą padedant „teroristams“ Sirijoje. Pagal 2018 m. susitarimą su Rusija, turėjusį užtikrinti ramybę Idlibe, Turkija yra įkūrusi šiame regione 12 stebėjimo postų, bet keletas buvo apšaudyti B. al Assado pajėgų.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas po naujausios atakos Idlibe skubiai sušaukė saugumo kabineto pasitarimą Ankaroje. R. T. Erdogano atstovas spaudai Fahrettinas Altunas sakė, kad po aviacijos smūgio Turkijos kariai atsakė veiksmais prieš visas žinomas režimo pajėgų pozicijas.

F. Altuno pranešime tarptautinė bendrija raginama vykdyti įsipareigojimus užbaigti smurtą Idlibe ir Damasko režimo „nusikaltimus žmoniškumui“. Po vėliausių smūgių Idlibe šį mėnesį žuvusių Turkijos saugumo pajėgų skaičius išaugo iki 53.

Iškilus didelio masto konflikto pavojui buvo dedamos diplomatinės pastangos jo išvengti. Kaip praneša Anatolijos valstybinė naujienų agentūra, Turkijos prezidento atstovas Ibrahimas Kalinas pasikalbėjo telefonu su JAV nacionalinio saugumo patarėju Robertu O'Brienu, bet kol kas jokių detalių apie šį pokalbį nepateikiama.

„Jeigu nebus skubiai imtasi veiksmų, dar didesnio eskalavimo pavojus didės kas valandą“, – sakoma Jungtinių Tautų atstovo Stephane'o Dujarrico pranešime. JT vadovas Antonio Guterresas irti paragino nedelsiant nutraukti ugnį.

Vienas JAV Valstybės departamento atstovas sakė, kad Vašingtonas palaiko NATO sąjungininkę Turkiją ir toliau ragina „nedelsiant užbaigti šį Al Assado režimo, Rusijos ir Irano remiamų pajėgų nepakenčiamą puolimą“.

NATO šaukia skubų pasitarimą

NATO valdančioji taryba penktadienį skubiai susirinks aptarti padėties. „Šiaurės Atlanto Taryba, kuriai priklauso visų 29 NATO sąjungininkių ambasadoriai, penktadienį, vasario 28 dieną, Turkijos prašymu surengs konsultacijas, remiantis NATO steigiamosios Vašingtono sutarties 4-uoju straipsniu, dėl padėties Sirijoje“, – sakoma bloko pranešime.

Vašingtono arba Šiaurės Atlanto sutarties 4-asis straipsnis numato, kad Aljanso narės gali tarpusavyje konsultuotis, „jeigu, bet kurios iš jų nuomone, kiltų grėsmė bet kurios Šalies teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui“.

Ši procedūra yra atskira nuo numatomos sutarties 5-uoju straipsniu, apibrėžiančiu bloko narių kolektyvinės gynybos sąlygas.

Daugiau žuvusių civilių

Džihadistai ir Turkijos remiami sukilėliai ketvirtadienį vėl įžengė į Idlibo provincijos miestą Sarakibą, kuriame susikerta svarbūs keliai, anksčiau šį mėnesį užimtą vyriausybės pajėgų. Tačiau šio kontrpuolimo sėkmė gali neilgai išsilaikyti, nes Rusijos remiamos režimo pajėgos toliau tęsė atakas kitose provincijos dalyse ir užėmė 20 vietovių.

Per režimo ir Rusijos pajėgų bombardavimus Idlibe žuvo dar septyni civiliai, įskaitant tris vaikus, nurodė nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR). Nuo gruodžio šiame regione žuvo daugiau kaip 400 civilių.

JT Saugumo Taryba, kurios iniciatyvas užtikrinti paliaubas Idlibe nuosekliai blokuodavo Maskva, ketvirtadienį vėl surengė posėdį, padidėjus nuogąstavimui, kad padėtis šioje provincijoje yra tapusi didžiausia humanitarine krize per devynerius metus besitęsiantį karą.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pripažino, kad vyksta „įnirtingi susirėmimai“ tarp kariuomenės ir „teroristinių grupuočių Sarakibo fronte“.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas, lydintis sukilėlius Sarakibe, pranešė pamatęs ištuštėjusį miestą subombarduotais pastatais. Turkijos palaikomų pajėgų kontrataka Sarakibe panaikino vieną svarbiausių vyriausybės pajėgų laimėjimų per puolimą, nuo gruodžio vykdomą paskutiniajame Sirijos sukilėlių anklave.

Nuogąstavimai dėl pabėgėlių

Vyriausybės pajėgos siekė visiškai atkovoti automagistralę M5, jungiančią keturis svarbius Sirijos miestus ir kertančią Sarakibą. Kaip nurodo SOHR, pastaruosius aviacijos smūgius surengė B. al Assado sąjungininkė Rusija, griežtai kritikuojama Vakarų valstybių dėl didelio žūvančių  civilių skaičiaus per bombardavimo kampanijas.

Valstybinė žiniasklaida savo ruožtu kaltino „teroristus“ rengiant užminuotų automobilių sprogdinimus ir kitokias mirtininkų atakas prieš vyriausybės pajėgas, mėginusias atkovoti Sarakibą. SANA informavo, kad per kariuomenės operacijas dėl šių atakų sukilėliai patyrė didelių nuostolių, nors ir buvo remiami Turkijos.

Nuo vyriausybės pajėgų puolimo pradžios apie 950 tūkst. civilių buvo priversti pasitraukti kitur, todėl Ankaroje buvo nuogąstaujama dėl galimo naujo pabėgėlių anplūdžio. Turkija šiuo metu yra priglaudusi daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos – apie 3,6 mln. žmonių. Pastangos teikti jiems pagalbą tampa didėjančia ir visuomenės nepalankiai vertinama našta viešosioms paslaugos.

Valdančiosios partijos AKP atstovas Omeras Celikas penktadienį sakė televizijos CNN turkiškajam kanalui, kad Ankara nebegali ilgiau „sulaikyto“ pabėgėlių savo teritorijoje ir paragino Europos Sąjungą labiau prisidėti. Daugiau kaip pusė milijono nuo gruodžio perkeltųjų asmenų yra vaikai. Dešimtys tūkstančių jų buvo priversti leisti naktis po atviru dangumi šiaurės Sirijos atšiaurios žiemos sąlygomis.

Turkijos prezidentas trečiadienį perspėjo, kad Ankara nežengs „nė mažiausio žingsnio atgal“ priešpriešoje dėl Idlibo su Damasku ir Maskva. R. T. Erdoganas paragino Sirijos vyriausybę „kiek įmanoma greičiau sustabdyti savo atakas“ ir iki šio mėnesio pabaigos atitraukti pajėgas.

JT savo ruožtu ne kartą perspėjo, kad kautynės Idlibe gali sukelti rimčiausią humanitarinę krizę nuo Sirijos pilietinio karo pradžios 2011 metais. Tačiau JT veiksmus Sirijos klausimus ne kartą žlugdė Rusijos veto, neretai paremti Kinijos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 02 28 09:40
Spausdinti